Poliţist din Iași prins beat criță la volan, în Metalurgie

etilotest

Alcoolul la volan face ravagii pe şoselele din judeţul Iaşi, inclusiv în sistemul poliţienesc. Ieri, ziua în amiaza mare, un poliţist beat criţă s-a tamponat cu o altă maşină, pe Calea Chişinăului. Alaltăieri, un tânăr fără permis şi băut bine, a dărâmat un stâlp de înaltă tensiune la Erbiceni. Iar „panoplia groazei“ poate continua.

Ce pretenţii să mai avem la şoferii obişnuiţi, dacă şi poliţiştii umblă băuţi la volan? Iar ultimul a fost prins chiar ieri, în oraş. Asta după ce acum câteva luni un poliţist beat, de la Brigada Canină, a murit după ce a intrat pe contrasens, pe şoseaua de centură, şi s-a izbit de un autoturism. Alaltăieri, poliţiştii au găsit pe drumurile din judeţ alţi doi şoferi băuţi, plus alţi doi care circulau fără permis de conducere. deşi teoretic i se anulează, un şofer care este prins beat la volan rămâne fără permis de conducere efectiv doi sau trei ani. Asta pentru că, după un an de la sentinţă, se poate înscrie la şcoala de şoferi din nou. Pedeapsa prea blândă pare a fi o cauză a numărului mare de beţi prinşi la volan, Poliţiştii de la Rutieră au anunţat controale ample zilele următoare.

Poliţist cu 1,5 la mie în sânge, pe Calea Chişinăului

Ieri la amiază, un poliţist de frontieră, beat bine, a intrat în intersecţia pe Calea Chişinăului, în Metalurgie, şi nu a oferit prioritate unui alt autoturism. Poliţistul de frontieră se numeşte Ioan Sava, şi lucrează în cadrul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Iaşi. În vârstă de 50 de ani, Ioan Sava conducea un autoturism Fiat Albea, pe Calea Chişinăului, în jurul orei 13.30, şi nu a oferit prioritate unui alt autoturism, cu care s-a tamponat. Cele două autoturisme s-au ciocnit însă celălalt şofer a chemat poliţia atunci când a observat că Sava vorbea incoerent. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au testat poliţistul, iar aparatul alcooltest a arătat o valoare de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă aproximativ dublu în sânge. „Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la o tamponare, iar şoferul vinovat se afla sub influenţa alcoolului. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. Anul trecut, în luna august, poliţistul Cristian Orzu a lovit frontal un autoturism pe şoseaua de centură, în timpul unei misiuni de căutare. Orzu avea o alcoolemie de peste 2 miligrame de alcool pur în sânge. De asemenea, după o lună de zile, un alt poliţist s-a urcat la volan şi s-a izbit cu autospeciala de poliţie într-un copac de pe marginea drumului. Marian Luminiţă se afla în patrulare cu un alt coleg, iar la un moment dat a pierdut controlul volanului şi s-a izbit de un copac. Accidentul a avut loc ziua în amiaza mare, iar autospeciala a fost distrusă.

Un accident, trei infracţiuni

Ziua de alaltăieri a fost, de asemenea, „plină“ cu dosare penale deschise pe numele şoferilor prinşi băuţi. Totul a culminat cu un accident, în jurul orei 21.30, care a avut loc la Erbiceni. Un tânăr teribilist, fără permis de conducere şi cu mult alcool consumat, s-a urcat la volanul unui Opel, împreună cu un prieten. Într-o curbă, tânărul s-a izbit cu maşina de un stâlp de înaltă tensiune apoi s-a răsturnat. „Poliţiştii au deschis un dosar penal pe numele acestuia pentru trei infracţiuni: conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă. Tânărul nu a putut fi testat alcoolscopic la faţa locului, însă i-au fost recoltate două probe de sânge“, au precizat reprezentanţii Poliţiei. În aceeaşi zi, poliţiştii din Hârlău au tras pe dreapta un autoturism, în comuna Fântânele, care circula fără plăcuţe de înmatriculare. Tras pe dreapta, poliţiştii au avut surpriza să constate că „şoferul“ nu avea permis de conducere, şi abia se ţinea pe picioare.

Reprezentanţii Serviciului Rutier Iaşi au precizat ieri că fac controale pe alcool frecvent. Chiar şi în acest weekend poliţiştii au spus că vor ieşi pe străzi. „Chiar în acest weekend vom face controale, pe viteză şi pe alcool. Avem mulţi oameni care se vor ocupa de aceste controale zilele următoare“ a spus ieri Mihai Şoric, şeful Serviciu­lui Rutier Iaşi. Reprezentanţii Asocia­ţiei pentru Protecţia Rutieră „World­Street“ au atras mereu atenţia asupra creşterii acestui fenomen. „În 2018 au fost două controale extinse, cu zeci de poliţişti care au blocat câte o stradă şi au tras pe dreapta toate maşinile. Într-o noapte am depistat 29 de şoferi sub influenţa alcoolului“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei „WorldStreet“.

Sursa: Ziarul de Iasi