Politicienii se cearta, noi suferim. Spitalul Regional, il mai facem?

spital regional

Darius Valcov si Corina Cretu continua cearta in mediul online pe tema Spitalului Regional de la Iasi. Consilierul primului ministru ii raspunde comisarului european dupa ce Guvernul a fost acuzat ca nu doreste banii europeni care vin gratis.

Darius Valcov incearca sa demonstreze ca parteneriatul public privat este cel mai potrivit pentru ridicarea unui spital regional. Acesta a dat ca exemplu Spitalul Regional de la Iasi.

“530 milioane euro este costul total al spitalului din Iasi, conform studiului Bancii Europene de Investitii. 50 milioane euro din aceasta suma sunt puse la dispozitie de catre CE. Restul, de 480 milioane euro sunt costuri care revin statului roman. Cu aceeasi suma, de 480 milioane euro, Turcia a construit 3 spitale in parteneriat public privat. Acum se intelege, cum e cu banii gratis”, a scris e Facebook, Darius Valcov.

Pe de alta parte, Corina Cretu sustine ca nu este vina ei ca Romania a cerut doar 150 milioane de euro finantare pentru cele 3 spitale regionale.

“Conform informațiilor primite de la Banca Europeană de Investiții (BEI) care finanțează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de Euro. Reamintesc faptul că, în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanțarea construcției a trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional. În acest sens, România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro: 150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale. În cadrul întrevederii avute cu doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, luni, 29 Octombrie, la București, am convenit ca Guvernul României să transmită Comisiei, în perioada următoare, propunerea României în ceea ce privește modalitatea prin care se dorește continuarea finanțării acestor 3 spitale, astfel încât să ne asigurăm că banii alocați în acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduți”, a raspuns Corina Cretu.

 Guvernul a luat in calcul si varianta ca realizarea acestor spitale sa fie facut etapizat, in prima parte documentația in actuala perioadă de programare, iar construcția efectiva în perioada 2021-2027, conform unei idei prezentate de Rovana Plumb. In acest context, Guvernul trebuie sa solicite în scris, pentru care dintre aceste variante opteaza.

Intr-o iesire la Tele M, medicul Tudor Ciuhodaru i-a criticat atat pe Darius Valcov cat si pe Corina Cretu.

S-a trezit cineva ca nu sunt banii necesari. Dar pana acuma nu a vazut nimeni? S-a trezit doamna de la Comisia Europeana ca nu este facuta finantarea la timp dar este de 2-3 mandate acolo. Ce a facut? Sunt estimari facute de doi oameni care au opinii diametral opuse, pentru ca au si alte interese, politice. Din punctual meu de vedere un astfel de spital costa. Ar trebui sa fie calibrat pe Moldova si din punctual meu de vedere 850 paturi este un semn de intrebare, sa deserveasca 6 milioane de locuitori, sa fie ultimul racnet, cu sectii separate, monobloc”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Deputatul PSD este mai degraba sceptic in ceea ce priveste constructia Spitalului Regional.

 „Daca vorbim la Spitalul Regional de Urgenta ganditi-va la cai de acces, cine a avut interese de amplasament… Eu sunt Toma Necredinciosu’. Pana nu intra prima targa cu un pacient traumatizat in astfel de spital o sa am reserve. Ca am stat 25 ani in curtea aia muncind cu colegii mei si mai vine un pix, niste interese si vorba unor politicieni: “Puteai sa-ti dai si foc doctore’ in curtea spitalului, noi avem alta treaba”, a completat medicul.