Poliția ieșeană, datornică la IML

foto_politia

Institutul de Medicina Legala din Iasi intocmeste rapoarte medico legale fara sa incaseze bani de la Politie. Desi buna desfasurare a anchetelor depinde de analizele specialistilor, oamenii legii nu se grabesc sa isi achite facturile. In prezent, IPJ Iasi are datorii de peste 700 de lei catre medicii legisti, acumulate in ultimii 3 ani.

Institutul de Medicina Legala din Iasi face expertize fara sa incaseze si bani de la Inspectoratul Judetean de Politie.

Un test pentru o necropsie, in cazul unei achete penale ajunge la 300 de lei. O autopsie pentru cadavrelor scheletizate ajunge la 400 de lei, iar analiza pentru stabilirea paternitatii costa aproape 900 de lei. Insa cel mai scump raport medico legal, intocmit de legisti, este cel de stabilire a ADN-ului, la peste 3.500 de lei. Tarifele sint aceleasi de 12 ani.

Reprezentantii politiei iesene sustin ca datoria fata de IML va fi stearsa dupa ce statul va vira banii pentru aceste cheltuieli. Ramane de vazut daca, pina la finalul anului, datoria fata de IML va fi achitata integral sau partial. In orice caz, colaborarea cu specialistii IML este vitala pentru stabilirea adevarului.

Pentru ca anchetele penale sa nu mai fie intirziate, din cauza neplatii datoriilor, cei care intenteaza procese platesc din propriul buzunar expertizele IML-ului. In unele cazuri, preturile depasesc 6.000 de lei.