Poftiti, poftiti la martisoare rupte din soare

Sharing is caring!

Traditia spune ca in dimineata de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui, se leaga martisorul din lana alba si rosie ca sa avem noroc si belsug tot restul anului. Podoaba de primavara s-a transformat mult de-a lungul timpului iar martisorul are acum forme diferite, doar snurul a ramas acelasi.

Marisorul se poarta de la 1 martie pina cind se arata semnele de biruinta ale primaverii: pina se aude cucul cintind, pina ce infloresc ciresii ori trandafirii, pina ce vin berzele sau rindunelele. Atunci, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc. Fauritorii de vestitori ai primaverii ne asteapta in locurile special amenajate.

Martisorul se poarta in zilele Babei Dochia (1-9 martie) si exista si acum obiceiul de a-ti alege o anume zi din aceasta perioada ca simbol al calitatii vietii din an. In mod firesc, o zi insorita va prevesti un an bun, iar una mohorata un an pe masura.

Tot credinta populara spune ca aceasta perioada este cea mai capricioasa din tot anul. Zilele de primavara desavarsita se pot transforma peste noapte in iarna tarzie.

shares