Poezia lumii la Iași, la Festivalul Internațional

Lectura, o formă de fericire

Sharing is caring!

De sase ani, luna mai devine spatiul in care poezia aduce la Iasi importantele nume ale liricii mondiale. In tot acest timp peste 500 de nume au cucerit capital cultural atarii, transformand-o in capitala europeana a poezie.

Alaturi de marea poezie a lumii, s-a adaugat marea poezie a limbii romane, prin reprezentantii ei cei mai de seama, dar si prin poetii care au demonstrate deja ca se poate miza pe versul lor ca fiind garantia poeziei nationale de maine.

“Un decalaj intre experientele umane, intre modul de a te exprima in lume, incat si poezia lui Homer fata de poezia lui Shakespear sau fata de poezia lui Mihai Ursachi, ieseanul nostru are nuante, are registre diferite. Oricine se poate apropia de actul cultural. Daca nu poate descifra sa zicem poezia lui George Bacovia de un anumit tip, interbelic, sa zicem se duce spre poezia lui Grigore Vieru sau spre Octavian Goga.”, a declarat Lucian Vasiliu, scriptor editura Junimea.

Poezia inseamna inspiratie. De unde vine muza?

“Inspiratia inseamna in primul rand respiartie sau respirare cum spunea Nichita Stanescu si a inspira ,a respira e un dat divin al omului pe pamant si de aici porneste si preocuparea pentru arta. Ne inspiram din clatinarea florii de salcam, ne inspiram din curgerea Dunarii.”, susține Lucian Vasiliu, scriptor editura Junimea.

Festivalul International “Poezia la Iasi” se desfasoara in mai multe locatii din oras pana duminica aceasta, 19 mai.

 

shares