Poetul Mihai Eminescu, omagiat la Iaşi

mihai eminescu1

Se implinesc 170 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Poetul, supranumit si “Luceafarul poeziei romanesti”, a fost omagiat in multe instututii de cultura din tara. A publicat primul sau poem la varsta de 16 ani si a fost cel care l-a descoperit pe Ion Creanga, devenit si cel mai iubit povestitor al tututor timpurilor. La Iasi, copiii au depus flori la statuia din Copou si au recitat poezii.

Mihai Eminescu s-a nascut pe 15 ianuarie 1850, la Ipotesti, in orasul Botosani. A publicat primul sau poem la varsta de 16 ani si la doar 19 ani a plecat sa studieze la Viena. In anul 1880 scrie “Luceafarul”, devenita cea mai cunoscuta poezie din cariera sa, fiind si cel mai lung poem de dragoste. Intre anii 1884-1887 devine directorul Bibliotecii Centrale din Iasi, perioada in care il cunoaste pe Ion Creanga, pe care il determina sa scrie povesti pentru copii.De ziua lui, la Iasi, oamenii de toate varstele au aprins lumanari si au recitat poezii.

Langa statuia poetului se inalta falnic teiul lui Eminescu, tei care a supravietuit gratie unui fenomen biologic rar. Mai exact, biologii au plantat radacini care au crescut in interiorul trunchiului si care, ulterior, s-au ramificat si in pamant. Teiul argintiu, la umbra caruia Eminescu se odihnea seara si unde si-a scris mare parte din opera, are o vechime de peste 550 de ani. A devenit, intre timp, un simbol al Iasiului, iar in aceasta zona trec, zilnic, zeci de iubitori de literatura. Mihai Eminescu a murit in conditii suspecte pe data de 15 iunie 1889. A fost inmormantat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.