Podul peste Siret nu va mai fi reconstruit din cauza gândacilor. Lucrările au fost sistate

Podul de piatră nu se va dărâma, pentru că nu se va mai face altul. Construcţia peste râul Siret care trebuia să lege judeţele Botoşani şi Suceava a fost sistată. Totul, după ce Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a descoperit în zonă două specii de gândaci protejate de lege, dar şi câteva broaşte. 

Podul de la Talpa are o istorie tristă. După ce a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost abandonat din lipsa fondurilor. Asta până anul trecut, când autorităţile din Botoşani au reluat proiectul de reconstruire al podului care ar fi scurtat distanţa dintre Rădăuți și Dorohoi cu 20 de kilometri.

Doina Fedorovici președinte CJ Botoșani: Am facut expertiza, ulterior am cuprins bani in buget, am realizat inclusiv studiul de fezabilitate, iar in momentul cand s-au depus documentele pentru obţinerea acordului de mediu s-a constat ca avizul care trebuie sa vina din partea ariilor protejate contin aspecte care pun in pericol acest proiect.

Este vorba de două specii europene de gândaci şi broaşte care au blocat astfel construcţia. Rădașca, croitorul cenușiu și broasca europeană de baltă sunt specii protejate prin lege.

Locuitorii sunt revoltaţi. Podul le-ar fi dat oamenilor șansa să își lucreze pământurile de pe celălalt mal.

Culmea, în zonă funcţionează o staţie de sortare a agregatelor care sunt scoase din raul Siret, ceea ce ar însemna că nu doar construcţia podului ar fi un pericol pentru speciile de gândaci și broaste, protejate de lege. Construirea podului peste Siret ar fi primit fonduri europene în valoare de 8 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *