Podul peste Dunăre, gratuit pentru șoferi în primii cinci ani de la deschidere

pod braila

Șoferii nu vor plăti taxă pe Podul de la Brăila în primii cinci ani de la deschidere, conform contractului de finanțare, transmite Economedia.ro.

„Eu știu că primii 5 ani este gratis. Este conform procedurilor fiind vorba despre o finanțare europeană”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, luni la Isaccea, județul Tulcea.

Taxa pentru Pod este prevăzută în acordul de mediu din 2016, document pe care l-a consultat Economedia : ,,Două soluţii alternative sunt propuse pentru staţia de taxare: prima este pentru taxare manuală care constă în construirea unei zone de taxare cu cabine aferente, iar a doua constă într-o staţie de taxare automată care nu necesită nicio modificarea a carosabilului şi constă în instalarea unui portal de detectare”, se arată în acordul de mediu pentru Podul care costă aproape 500 de milioane de euro, fonduri europene.

Constructorul a promis că va termina lucrările în decembrie 2022,  însă atât oficiali din Ministerul Transporturilor cât și șeful CNAIR au declarat public că lucrările la pod și la o parte a drumurilor de legătură nu pot fi încheiate în două luni, înainte de intrarea în iarnă cu mobilizarea actuală a constructorului.

Principala descărcare de pe podul care face legătura între Moldova și Dobrogea va fi asigurată prin Drumul Expres Brăila-Galați pe care îl construiește UMB și care ar trebui să fie gata la sfârșitul anului viitor, înainte de termen. Potrivit Economedia.ro, Drumul Expres Brăila-Galați este la aproximativ 30 % stadiu fizic de execuție.