Podul de Piatră, cea mai sensibilă zonă a Iașului

poluare

Pandemia a redus poluarea in Iasi anul trecut. Pe fondul restrictiilor aerul a devenit mai respirabil in unele zone din oras. La indicatorul PM 10 nu s-a depasit valoarea limita anuala admisa de 40 micrograme pe metrul cub, in niciuna dintre statiile de monitorizare. Numarul total al depasirilor zilnice la acelasi indicator este mai mic comparativ cu anii precedenti. In continuare, zona Podul de Piatra ramane cea mai sensibila zona a Iasului cu depasiri dese ale poluarii din cauza traficului rutier.

In Iasi, nivelul de poluanti toxici din aer s-a redus din cauza pandemiei. Acest efect pe termen scurt, poate parea pozitiv la prima vedere, insa fenomenele meteo nefavorabile pot influenta dispersia poluantilor.

Galea Temneanu, director Agentia pentru Protectia Mediului

La momentul acesta putem trage unele concluzii la indicatorul PM 10, cel la care inregistram de fapt cele mai multe depasiri si in acest sens putem spune ca nu a fost depasita valoarea medie anuala pentru indicatorul PM 10 in nici una din statii in 2020, ceea ce este un lucru foarte bun. Numarul depasirilor permise cele 35 anual au fost inregistrate doar in statia de trafic din Podul de Piatra. O valoare maxima inregistrata a fost tot in statia Podul de Piatra si a fost de 2,5 ori mai mare decat valoarea medie zilnica admisa.

Cele mai mari si cele mai frecvente depasiri le-am inregistrat in perioada rece si specifica anului 2020 a fost luna ianuarie, pentru ca e o sursa suplimentara de poluare cu PM 10 si anume incalzirea rezidentiala cu un aport considerabil la niveluil emisiilor de PM 10. Episoadele de poluare in general coincid cu fenomene meteo care nu permit dispersia poluantilor si ma refer aici la calm atmosferic sau inversiune termica

Desi in 2020, s-au inregistrat depasiri peste limita anuala admisa la statia Podul de Piatra, 44 de depasiri fata de 35 depasiri permise in fiecare statie intr-un an, numarul este mai mic fata de anii precedenti.

Galea Temneanu, director Agentia pentru Protectia Mediului

Comparatia, cel putin pentru statia Podul de Piatra, cu anii anteriori. Se constata o imbunatatire a situatiei, in sensul ca valoarea medie este mai mica.

De 2019, dar mai ales fata de 2018 si la fel, numarul depasirilor este la jumatate fata de 2018 de exemplu

Iesenii care au depus sesizari la Agentia pentru Protectia Mediului privind poluarea din Iasi, sunt nemultumiti de poluarea aerului din santiere si de pe urma arderilor de vegetatie.  

Galea Temneanu, director Agentia pentru Protectia Mediului

”Si din punct de vedere a reclamatiilor 2020 a fost un an altfel, in sensul in care am inregistrat 200 de reclamatii, aproape dublu fata de reclamatiile inregistrate in anii anteriori. Dintre acestea, cam 20% au facut trimitere la poluarea aerului in special din santiere sau din arderi de deseuri si vegetatie”  

Reducerea poluarii poate fi pusa pe seama restrictiilor impuse de pandemie, dar si a unor masuri luate de organele de control sau de cei responsabili precum salubrizarea stradala sau controalele in santiere. Garda de Mediu Iasi a aplicat amenzi in valoare de 1,3 milioane de lei in anul 2020 de pe urma controlalelor in domeniul poluarii si a biodiversitatii.