Podul de la Ungheni va conecta Iașul de Chișinau

pod_ungheni2-700x420

foto: apix

Construcția podului peste râul Prut de la Ungheni reprezintă începutul dezvoltării unei zone metropolitane comune între municipiul Iași și orașul Ungheni a anuntat astăzi Natalia Gavriliță, primul ministru al Republicii Moldova. Într-o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova au fost parafate mai multe acorduri între cele două țări.

Guvernul de la Chișinău a aprobat semnarea acordului cu România privind întreținerea și repararea podului rutier de frontieră peste râul Prut între localitățile Ungheni din Republica Moldova și Ungheni din județul Iași. Podul va uni autostrada Târgu Mureș–Iași–Ungheni, la drumul național  R1din Republica Moldova, care urmează să fie construită între Ungheni și Chișinău.

„Este o semnificație aparte decizia de a construi un pod nou peste Prut. Este vorba despre podul care va uni doua localități cu același nume, Ungheni. Este un pod care va aduce bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului și nu este vorba despre reducerea timpului de călătorie și de sentimentul de apropiere care va genera noi oportunități de angajare, noi fluxuri de turiști și noi afaceri create atât în Ungheni, cât și la Iași. Prin construcția acestui pod Iașul se conectează de Chișinău, iar Chișinăul se conectează direct cu rețeaua de autostrăzi europene”, a declarat Natalia Gavrilita, Prim Ministru Republica Moldova.

Tot astăzi s-a ratificat și acordul privind finalizarea construcției gazoductului Iași – Chișinău.

„Am acordat azi colegilor din România certificatul privind executarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de Eurotransgaz prin contractul de vânzare-cumpărare la concursul investițional a complexului unic Moldtransgaz, ce reprezintă punctul final în gazoductul Iași – Chișinău”, a transmis Nicolae Ciucă, premierul României.

România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro. De asemenea, au fost parafate acorduri privind reducerea tarifelor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Republica Moldova, consolidarea podului rutier de frontieră între localitățile Giurgiulești (Rep Moldova) și Galati (România).

„Acest acord va fi practic instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă și solidă a Republicii Moldova la spațiul european, prin România, prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului Ungheni, inclusiv infrastructurile conexe, iar valoarea investiției în proiect a fost estimată la 40 de milioane de euro.

Construcţia drumului de acces pe partea Republicii Moldova va avea un cost estimativ de 1,6 milioane euro.