Podu Iloaiei, punctul zero pentru soferii ieseni

Podu Iloaiei, punctul zero pentru soferii ieseni. De 35 ani, judetul Iasi nu este in stare sa contruiasca o centura de ocolire a orasului Podu Iloaiei. In week-end, imaginile cu soferii care au preferat sa mearga pe camp decat sa astepte o ora in coloana ca sa traverseze orasul, au facut inconjurul tarii.
Podu Iloaiei, punctul zero pentru soferii ieseni
In ziua Adormirii Maicii Domnului coloana de masini s-a intins de la iesirea din Letcani pana la iesirea din Podu Iloaiei iar soferii au fost nevoiti sa astepte si 90 minute ca sa treaca de dopul creat pe drumul european.
De peste 3 decenii, autoritatile judetene nu sunt capabile sa asigure un buget de 12 milioane de euro pentru cei 4 kilometri dedicati centurii de la Podu Iloaiei. Ba mai mult, acestea au fost preocupate sa stea cu mana intinsa la autoritatile centrale. Nici parlamentarii nu s-au preocupat de fluidizarea traficului de pe drumul european in timp ce numarul masinilor a crescut simtitor in ultimii ani. De abia acum, o asociatie incearca sa implementeze cu sprijinul autoritatilor un sistem de semaforizare prin care promite reducerea timpilor de deplasare prin Podu Iloaiei.
”Va fi o vesnica poveste atat timp cat politicienii, cei care administreaza judetul si drumurile nationale nu vor dialoga, fiecare dintre cele doua institutii, fie ca vorbim de CNAIR sau Consiliul Judetean, sunt cu povestea lor, proiectul lor, ori foarte clar, orasul Podu Iloaiei are nevoie de o centura de ocolire realizata cu pioritate”, a declarat Petru Movila, Presedinte PMP Iasi
CITESTE SI: Testul rabdarii pentru soferi la Letcani si Podu Iloaiei
Fostul senator Ion Solcanu nu intelege de ce s-au tergiversat atat de mult demersurile pentru constructia noii centuri.
”A devenit infernala in acesti ultimii ani cand numarul autovehiculelor mari si mici din toata Moldova s-a marit, singura legatura dintre Iasi si restul Moldovei este doar aceasta prin Podu Iloaiei”, a declarat Ion Solcanu, fost senator.
Calvarul soferilor va continua si in urmatorilor ani, pentru ca, in varianta optimista, Podu Iloaiei va avea o centura ocolitoare cel mai devreme, in 2027.
”Varianta asta ocolitoare va trece oricum prin oras. Ea nu e prin afara orasului, va trece oricum pe undeva prin zona garii, deci nu este o varianta ocolitoare 100%. Situatia acolo nu va putea fi rezolvata mai devreme de 2027-2028 cand vom avea autostrada, pentru ca nici centura asta ocolitoare, cu toata procedura care urmeaza din momentul in care s-a stabilit solutia si traseul, va mai dura 3 ani, cu tot cu executie”, a declarat Catalin Urtoi, Membru CA CNIR
Doar Autostrada Unirii ar putea sa rezolve ambuteiajele din zona iar in aceste conditii, iesenii trebuie sa preseze Guvernul sa demareze mai repede proiectul autostrazii Tg. Neamt – Iasi – Ungheni.
”Deci noi acum trebuie sa tragem tare, ati vazut astazi a iesit Acordul de Mediu, cel mai important pe ziua de astazi pe Motca-Letcani-Ungheni si trebuie sa tragem tare sa dam drumul la licitatia de poiectare si executie pe tronsonul acesta, astfel incat sa putem avea certitudinea ca in 2027-2028 avem aceasta autostrada de la Letcani pana la Motca si in acest fel am rezolvat toate problemele de la Podu Iloaiei”, a mai declarat Catalin Urtoi
Potrivit lui Catalin Urtoi, montarea semafoarelor reprezinta o varianta utila pana la finalizarea Autostrazii Unirii. Operatiunea va fi finalizată în luna Septembrie iar valoarea totală a investiției este de 176.000 euro fără TVA.
Urmareste stirile TeleM si pe pagina noastra de Facebook.