PNL a votat începerea negocierilor cu PSD pentru formarea noului Guvern de coaliție

cit ciolacu kelemen hunor

foto: Inquam Photos / George Călin

Potrivit surselor G4Media, PNL a votat, luni seara, în Biroul Politic Național, în favoarea începerii negocierilor cu PSD, pentru formarea unui nou guvern de coaliție.

Conform informațiilor G4Media, raportul de voturi a fost următorul: 48 de liberali s-au pronunțat pentru începerea negocierilor cu PSD, iar 22 au votat împotrivă.

Printre liberalii care au votat împotriva unei alieri cu PSD se numără: președintele PNL București, Ciprian Ciucu, președintele Consiliului Județean Oradea și lider al PNL Bihor, Ilie Bolojan, Primarul din Oradea, Florin Birta, liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, șeful PNL Teleorman, Eugen Pârvulescu, dar și Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase sau Raluca Turcan.

Nu a existat nicio abținere.

Unul dintre liderii PSD, Vasile Dîncu, a avut și el luni seara o intervenție la Digi24.ro, confirmând că și decizia partidului său este aceea de a începe negocierile cu PNL, în vederea formării unui guvern de coaliție.

Reamintim că și UDMR a transmis, tot luni, că s-a luat decizia – în cadrul formațiunii maghiare – pentru demararea negocierilor în vederea formării unui guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR.

Dacă cele trei formațiuni ajung la un acord privind programul de guvernare și împărțirea mandatelor, se estimează ca la început de decembrie să existe structurată o variantă de guvern.

Între timp, dacă există consens asupra unei majorități parlamentare, partidele vor putea fi convocate de președintele Klaus Iohannis, în vederea desemnării noului premier, cel mai probabil în persoana generalului Nicolae Ciucă (PNL), acesta fiind agreat și de reprezentanții PSD. Planul liderilor de partide este ca înaintea sărbătorilor de iarnă să fie învestit un guvern cu puteri depline.