PNL a reluat înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Rosia Montana

În repetate rânduri, PNL a declarat că prezenţa localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO reprezintă o prioritate pe care ne-o asumăm. Astfel, vinerea trecută a fost depusă o notificare la UNESCO pentru reluarea procesului de includere a Roşiei Montane în patrimoniul cultural mondial.

Dosarul, atât de important pentru români, a fost suspendat de guvernarea Dăncilă, ignorând voinţa cetăţenilor, care, în 2013, prin prezenţa lor în stradă, au determinat sistarea lucrărilor. De asemenea, a fost ignorată recomandarea ICOMOS (Consiliul Internaţional privind Monumentele şi Siturile), din mai 2018, de includere pe Lista Patrimoniului Mondial. Iată de ce evaluarea sitului a fost suspendată şi nu s-a mai făcut nimic, nici în privinţa patrimoniului inestimabil, nici în ceea ce îi priveşte pe oamenii de acolo.

Acum s-a solicitat înscrierea Dosarului Roşia Montană pe ordinea de zi a Comitetului Patrimoniului Mondial, care se va desfăşura în vara 2020. Altfel, lucrurile ar fi trenat şi situaţia s-ar fi complicat: din momentul suspendării procedurii, România dispunea doar de trei ani pentru reluarea ei. Prin urmare, având în vedere valoarea acestui sit, nevoia de a proteja patrimoniul şi interesul pe care ni-l asumăm în această direcţie, a fost depusă notificarea de reluare a procedurii la UNESCO, iar drumul acestui dosar este deschis.

Evident, lucrurile nu s-au realizat peste noapte. A fost vorba de consultări şi discuţii, de contacte la nivel interministerial, dar şi cu UNESCO, la nivel diplomatic. Echipa liberală nu se plânge de dificultăţi, ci îşi demonstrează onestitatea şi performanţa.

De acum încolo avem certitudinea că procedura de evaluare UNESCO va clarifica importanţa culturală a sitului Roşia Montană şi îi va recunoaşte statutul de valoare universală excepţională. Ca urmare, patrimoniul cultural va fi protejat şi valorificat în condiţii conforme, ce va contribui la dezvoltarea durabilă a zonei. Includerea în Lista Patrimoniului Mondial poate să atragă fonduri europene sporite pentru Roşia Montană. Este ceea ce îşi doreşte guvernarea liberală pentru întreaga ţară: dezvoltare sustenabilă!