PMP readuce în atenţie o soluţie concretă, viabilă şi corectă pentru rezolvarea problemei traficului infernal din Podu Roş!

pasarela podu ros

În aprilie 2019, în cadrul dezbaterii iniţiate de PMP pe tema traficului în oraş, profesorul universitar Dorina Isopescu, de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi, a prezentat o simulare grafică a platformei pietonale suspendate, construcţie care ar avea cel puţin două avantaje: eliminarea tuturor trecerilor de pietoni din jurul intersecţiei şi preţul investiţiei mai mic decât costul construirii unor pasarele pentru autovehicule, întrucât ar urma să fie construită din materiale uşoare, respectiv prefabricate. În plus, pasarela are prevăzute şi lifturi şi scări rulante pentru persoanele cu dizabilităţi.

Dacă municipalitatea ar fi acceptat acestă soluţie, la acest moment, problema traficului din Podu Roş ar fi fost rezolvată deja, întrucât conform estimărilor specialiştilor, durata construirii pasajului nu ar trebui să depăşească un an. „Consilierii locali ai Partidului Mişcarea Populară vor prezenta plenului, în cel mai scurt timp, ideea pasajului pietonal suprateran. Propunerea PMP ar fluidiza traficul din una dintre cele mai aglomerate zone din oraş prin eliminarea trecerilor de pietoni din jurul intersecţiei, ar costa mai puţin faţă de sumele vechiculate pentru proiectul blocat la Apele Române, iar construirea ei ar fi mult mai rapidă. Sunt trei avantaje în favoarea ieşenilor iar proiectul arată că ne pasă de ceea ce se întâmplă în comunitatea noastră”, a declarat preşedintele Organizaţiei Municipale a PMP Iaşi, Alin Aivănoaei.

Propunerea privind deblocarea intersecţiei din Podu Roş ar putea fi aplicată şi altor puncte din oraş unde traficul este îngreunat în orele de vârf. „Atât în 2017 cât şi în 2019, PMP a propus construirea în intersecţia din Podu Roş, pentru fluidizarea traficului, a unui pasaj pietonal suprateran. În acest mod, s-ar separa total traficul greu şi traficul pietonal, fapt care ar duce la o fludizare a traficului în zonă. Noi, cei din PMP, ca de fiecare dată, am identificat soluţii concrete pentru problemele oraşului. Ar fi timpul ca Primăria Municipiului Iaşi să-şi aplece atenţia către proiecte viabile, care pot aduce beneficii într-un timp real şi nu fantezii fără nicio finalitate”, a completat deputatul Petru Movilă, preşedintele PMP Iaşi.