PMP cere primarului sa renunte la interzicerea masinilor poluante: “Nu poti rezolva problema poluarii pe banii oamenilor”

pmp-1

Masura anuntata de Primaria Municipiului Iasi cu privire la interzicerea masinilor poluante, gradual, pana in 2023, este mult prea drastica si restrictiva pentru ieseni. PMP considera ca in conditiile in care discutam despre un oras din cea mai saraca regiune a tarii, unde majoritatea masinilor care circula pe strazile Iasului se incadreaza in categoriile precizate de administratia publica locala, decizia va afecta mai bine de jumatate din populatia orasului. In aceste conditii, presedintele PMP, Petru Movila, considera ca Primaria ar trebui sa renunte la idee. “Poluarea nu poate fi rezolvata decat de institutiile statului, de autoritatile locale si nu din banii oamenilor. Haideti intai sa gasim solutii pentru un transport in comun cu autobuze electrice, sa identificam solutii de reducere a traficului in anumite zone. Nimeni nu are dreptul sa bage mana in buzunarele oamenilor ca sa rezolve aceasta problema a poluarii din Iasi. Cred ca Primaria ar trebui sa retraga acest proiect din dezbatere publica. Este o grava eroare”, a declarat deputatul PMP, Petru Movila.

PMP nu este impotriva luarii unor hotarari care sa aiba ca impact reducerea poluarii, insa nu achieseaza la propunerea Primariei Iasi, mai ales cand, pana in prezent, nu s-au luat si alte masuri care ar fi putut avea un impact semnificativ. „Pana la punerea in aplicare a unei astfel de hotarari care afecteaza direct mai bine de jumatate dintre ieseni, as fi vrut ca Primaria Iasi sa implementeze si alte masuri pentru reducerea gradului ridicat de poluare. Personal consider ca investitiile in transportul public ecologic prin innoirea parcului auto al CTP cu autobuze electrice, continuarea investitiilor in completarea parcului de tramvaie, cresterea numarului de spatii verzi la nivelul municipiului nostru sunt cateva exemple, iar in paralel atragerea de noi investitori in industriile locale care sa asigure locuri de munca ce permit iesenilor achizitionarea autoturismelor care sa se incadreze in noile norme impuse de Uniunea Europeana. Cerem retragerea proiectului din dezbatere publica”, a declarat si Alin Aivanoaei, presedintele Organizatiei Municipale a PMP Iasi.

Prin prisma noilor aspecte ridicate de reprezentantii Primariei Iasi si in lipsa unor decizii care sa aiba un impact minim asupra iesenilor, PMP a initiat o serie de dezbateri pe tema traficului auto si, in subsidiar, poluarea din municipiu. Evenimentul va avea loc pe data de 17 aprilie, la Hotel Unirea, si va avea ca invitati atat reprezentanti ai factorilor decizionali, cat si specialisti din domeniu sau actori politici.