Ploile se lasă așteptate în regiunea Moldovei

ploi torențiale Botoșani

Precipitațiile din zona Moldovei se lasă așteptate. Chiar dacă astăzi, în majoritatea regiunii, vremea a fost închisă, iar pe alocuri s-au înregistrat averse, culturile agricole rămân compromise. Potrivit specialiștilor, regiunea Moldovei se confruntă cu o lipsa majoră de precipitații, iar anul 2022 se clasează pe locul trei, din ultimii 60 de ani în care s-au înregistrat secete severe.

Anul 2022 este caracterizat ca fiind unul secetos. Potrivit specialiștilor, nivelul scăzut de apă în pânza freatică persistă din toamna anului trecut. Dacă în mod normal, până în aceasta perioadă, pentru regiunea Moldovei, cantitățile de precipitații oscilau între 270-350 de litri pe metru pătrat, anul acesta s-au înregistrat cantități mai reduse cu până la 50% față de media anuală a acestor luni.

„Lunile mai și iunie, am făcut o statistică, în privința evoluției temperaturilor și a cantităților de precipitații. Comparativ cu mediile multianuale, intervalul 1 mai-30 iunie se încadrează într-un clasament pe locul 7 din punct de vedere termic, într-un număr de 60 de ani, iar din punct de vedere fluviometric, un onorant loc 3. Din punct de vedere pluviometric, cantitățile înregistrate de la 1 mai și până în prezent se poziționează undeva la 30% față de media multianuală. Dacă în mod normal trebuia să avem o cantitate înregistrată, în medie de 150 litri, la nivelul Moldovei, cantitatea aceasta a fost cu 110 litri mai puțin față de valorile normale, a spus Ovidiu Machidon, șef serviciu Direcția de Meteorologie Iași.

Din păcate, veștile rele continuă să vină. Meteorologii anunță câteva ploi, dar reduse cantitativ.

„Până la sfârșitul acestei săptămâni, în fiecare zi, mai ales la orele amiezii, cu precădere în jumătatea de nord a Moldovei și la munte, local vor fi aceste averse de ploaie, dar ca și cantități, acestea vor fi insuficiente față de necesarul, din punct de vedere agricol”, a mai spus Ovidiu Machidon, șef serviciu Direcția de Meteorologie Iași.

Lipsa precipitațiilor din acest an au afectat deja culturile agricole, iar în unele localități din județul Iași, locuitorii primesc apă cu cisternele, din partea autorităților. Din nefericire, potrivit meteorologilor, situația nu se va îmbunătăți fiind anunțate temperaturi caniculare începând de mâine.