Ploile abundente au contribuit la refacerea rezervei de apa din sol

apa sol

Desi ploile care au cazut in ultimele zile au refacut rezerva de apa din sol, fermierii din judetele Moldovei se tem sa nu le fie afectate culturile agricole. Anul trecut, mii de proprietari de terenuri din regiune au fost afectati de seceta si au primit despagubiri pentru zeci de mii de ha.

Specialistii in agricultura au facut o evaluare a situatiei din teren si au concluzionat ca ploile abundente din ultima perioada nu au afectat culturile agricole din judet. Pana in prezent au contribuit la refacerea in totalitate a rezervei de apa din sol.

Denis Țopa, decan Facultatea de Agricultură USV Iași: „Da, într-adevăr au fost ploi multe, noi am făcut analize în teren, am luat probe de umiditate. Umiditatea este la un nivel mediu spre bun, premizele sunt îmbucurătoare, dacă ne gândim ce a fost în 2020, anul ăsta se anunță a fi un an de excepție.  Cu toate că, dacă ploile ar continua și ar veni cantități excesive de precipitații, s-ar putea să existe unele riscuri. Și, ăâîn primul rând mă gândesc aici la un atac de fruzarioză, care poate fi atât la plantă și ulterior poate trece și la cariopsile de grâu, iar fermierii vor avea probleme atunci când vor încerca să-și vândă producțiile.”

Productia mare de anul acesta nu va duce la prețuri scăzute, din contră, analizele economice arată că în toamnă fermierii vor vinde mai bine culturile de grâu sau rapiță.

Denis Țopa, decan Facultatea de Agricultură USV Iași: „De la început de an prețurile produselor au crescut la principalele burse ale lumii. În prezent, atât în Europa, cât și în bazinul Mării Negre, dar și în Statele Unite se apropie perioada de recoltare, iar prețurile, ca în fiecare an au început să se stabilizeze dar, într-adevăr sunt la un nivel ceva mai ridicat față de anii anteriori. Ar fi vești bune pentru agronomi, pentru fermieri, totodată, anul acesta a venit și cu o serie de scumpiri ale imputurilor și dacă m-aș gândi doar la chimicale, la produsele folosite pentru fertilizarea solului, știu că sunt creșteri de la 25 până aproape de 100%”.

După un an secetos, in care multe culturi au fost calamitate, rezerva de apă din sol este la un nivel mediu spre ridicat.

Ovidiu Machidon, șef serviciu CMR Moldova: „În ceea ce privește cantitățile de precipitații semnalate până în prezent, cel puțin în lunile aprilie, respectiv mai, acestea au oscilat în jurul valorilor normale pentru această perioadă. Procesul de vapotranspirație reală a plantelor a fost unul intens, astfel încât pe arii extinse, în regiune agricolă a Moldovei, la cultura de grâu de toamnă, pe profil 0-100 cm sunt areale unde fenomenul de secetă pedologică se manifestă cu o intensitate moderată. La cultura de porumb, pe același profil de sol, rezerva de umiditate prezintă valori apropiate de optim și optime pe spații extinse în zona Moldovei”.