Ploi torențiale, grindină și vijelii lovesc mai multe județe, în următoarele ore. ANM anunță caniculă, de joi până duminică

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, două avertizări cod galben de vreme severă. Prima anunță instabilitate atmosferică și este valabilă în Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente.

Alerta de ploi torențiale, grindină și vijelii intră în vigoare astăzi, la ora 14.00. Un al doilea cod galben anunță furtuni în estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. Avertizarea este valabilă până diseară, la ora 20.00. De asemenea, ANM a emis și io informare de caniculă şi disconfort termic, de joi până duminică.

Primul cod galben de furtuni este în vigoare în intervalul 16 august, ora 14 – 17 august, ora 06.

În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. 

Potrivit ANM, astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

A doua avertizare de vreme severă este valabilă în intervalul 16 august, ora 10 – 16 august, ora 20. În estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h. 

Codul galben este valabil în județele: Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Mehedinți, Gorj, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Timiș, Arad și Bihor.

Pentru perioada 17 – 20 august, ANM anunţă disconfort termic ridicat şi caniculă. În intervalul menţionat va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade şi izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat şi în regiunile vestice şi estice, unde vor fi maxime de 32…34 de grade.

Meteorologii precizează că, în după-amiaza zilei de miercuri, în estul şi sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creştere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *