Plimbare prin Eternitate

Sharing is caring!

O altfel de plimbare la Iasi. Cultura si istoria veche a capitalei Moldovei poate fi descoperita acum printr-o plimbare prin cimitirul Eternitatea. Prin acest tur sunt puse in valoare cele 38 de monumente funerare ale celor mai importante personalitati inhumate in dealul Tatarasilor.

“Plimbare prin Eternitatea, care face parte din proiectul Eternity 143, un proiect realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în parteneriat cu Asociatia Culturală „AltIași” si co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, isi propune sa puna in valoare cimitirul Eternitate, ca spatiu cultural al orasului, ca spatiu al identitatii noastre comunitare.”, a declarat Alina Ioncioaia, regizor.

Inainte de a pleca in turul ghidat de specialisti în cimitirul „Eternitatea”, participantii vor primi o harta a cimitirului,cu care vor face viitoarele incursiuni in acest muzeu in aer liber.

“Evenimentul de sambata, de la ora 11:00, care va avea loc in amfiteatrul cimitirului Eternitatea, va debuta cu o scurta prezentare a proiectului “Eternity 143”, dupa care iesenii care vor veni vor primi harta cimitirului Eternitatea, prima harta in format digital realizata pana acum. Este o harta care marcheaza monumentele funerare a 38 de personalitati din cimitirul iesean, personalitati care au avut un rol in devenirea culturala si istorica a orasului Iasi.”, a complatat Alina Ioncioaia.

Scopul proiectului este de a pune in valoare cimitirul „Eternitatea” ca spatiu cultural autentic, care reflecta istoria vechii capitale a Moldovei.

“Cred ca este important de mentionat faptul ca cimitirul Eternitatea a intrat anul acesta pe lista monumentelor istorice sic red ca dupa cimitirul Belu din Bucuresti este cel mai valoros cimitir public din Romania, vorbind atat de valoarea artistica a monumentelor din cimitir, cat si de valoarea cultrala si istorica a personalitatilor inhumate la Iasi.”, a concluzionat Alina Ioncioaia.

shares