Pleiada Boutique Hotel găzduiește expoziția Anotimpurile, a pictorului Constantin Tofan

Sharing is caring!

Începând cu 1 martie 2019, Pleiada Boutique Hotel Iași găzduiește expoziția Anotimpurile, cu picturile maestrului Constantin Tofan. Expoziția cuprinde 12 lucrări reprezentative pentru fiecare anotimp și va fi deschisă în incinta hotelului pe toată durata lunii martie.

“Ne-am propus să aducem primăvara la Pleiada și prin artă. Rafinamentul și culorile pe cae le regăsim în arta domnului Constantin Tofan ne fac să vrem să ne asociem cu numele și ceea ce creează domnia sa. De altfel, redescoprim mereu o lume a naturii, de la care ne inspirăm și noi în ceea ce facem. Începem primăvara cu tușele inconfundabile ale pictorului, pe acorduri de Vivaldi și alte surprize pregătite de echipa noastră”, precizează Dora Morhan, General Manager Pleiada Boutique Hotel.

Picturile lui Constantin Tofan sunt apreciate la expoziții naționale și internaționale, unde obține premii și distincții importante. În plus, criticii scriu despre maturitatea picturilor, despre reîntoarcerea autentică la natură și despre o anumită performanță artistică.

„Artistul este copleşit de grandoarea naturii şi, de aceea, el nu-şi opreşte atenţia decât asupra dealurilor, arborilor sau tufelor cu ciudate forme de blocuri monolite, evitând orice semn al prezenţei umane, fie ca element în sine, fie reprezentat prin formele de cultură materială datorate creativităţii omului. Deci, un peisaj în sine şi pentru sine, cu uşoare atingeri ale registrului filosofic, în sensul încrederii depline pe care o inspiră Natura conştienta de certitudinea ciclicităţii ei. Coroanele impozante ale copacilor sunt tratate ca pete compacte, decorative, pe care se intervine cu gracila caligramă a ramurilor. Fondurile de cer sunt vibrate, dând profunzime lucrărilor, fără însă a cădea într-o agitaţie nedorită, în măsură să bulverseze spiritul, căci totul la Constantin Tofan exală liniştea pe care privitorul ar găsi-o doar retrăgându-se într-o pădure sau pe un deal, adică exact în mediul pe care atât de bine l-a simţit şi redat pictorul, prin prezentarea propriilor trăiri în faţa peisajului. Dar aceasta nu exclude şi o înclinare spre fantasticul de legendă şi poveste, precum şi spre un onirism pe filieră Bosch, cu personaje carnavaleşti care îşi iau zborul, care cântă, dansează sau oficiază vechi ritualuri (« Zborul», « Dansul », « Obiceiuri »). « Anamorfoză în roşu » este tocmai produsul acestei imaginaţii debordante, joviale, de « ucenic vrăjitor» care, în joacă, îşi dezlănţuie puterea de înfiripare a unor noi forme, la graniţa şi prin contopirea de diverse regluri şi genuri: cal pascând sau centaur decapitat, născut din iluzoriu, din fantasmagorica împletire a coroanelor, crengilor şi trunchiurilor de copaci, pe un fond roşu de început de eră. Totuşi, Constantin Tofan nu se lasă copleşit de tentaţia creării noilor specii sau de tulburătoarele ilustrări ale viselor (fie ele şi vise de trezie), preferând peisagistica « état d’âme», cu forţă de a transmite sau a menţine buna dispoziţie şi echilibrul interior, într-o pictură de mare fineţe şi sensibilitate.” (Adrian-Silvan Ionescu, critic de artă)

Constantin Tofan s-a născut în 1952, în comuna Gârceni, județul Vaslui. A studiat la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Arte George Enescu din Iași, unde în prezent este profesor. Timp de mai mulți ani, a fost președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași.

MARTIE ÎN DO MAJOR LA PLEIADA: fine dining, muzica lui Chopin, acordată cu primăvara gusturilor

În luna martie, cu un răsfăț se face primăvară la Pleiada Boutique Hotel.

Este momentul să îți faci o agendă separată cu timpul de calitate pe care poți să îl petreci la noi: pe 1 martie ne amintim de Frederic Chopin, de la a cărui naștere se împlinesc 209 ani: pianista Corina Holera va cânta creațiile compozitorului, iar atmosfera va fi acompaniată de meniul semnat de Chef Adrian Șipoteanu, ca la Chopin acasă.

8 martie este ziua în care muzica și bucatele vin à la carte, iar Aurelian Temișan ne va aminti că niciodată nu mai suntem cei de ieri. Pe 15 martie, la Pleiada se sărbătorește primăvara, cu muzica lui Vivaldi, expoziția de pictură marcă a maestrului Constantin Tofan și meniul desăvârșit de creativitatea lui Chef Adrian Șipoteanu.

Vin la feminin se întâmplă pe 22 martie, când va fi o încântare să primești invitația în chiar lumea notelor parfumate din Crama Bauer. Pe 29 martie, invităm iubitorii de gusturi grecești la o seară de Martios, cum ar spune elenii.

E luna-n care înflorești la Pleiada Boutique Hotel, iar noi ne acordăm pe marea poveste pe care Opera Națională Română Iași o scrie la Iași. Pleiada Boutique Hotel este sponsor al Operei Naționale Române Iași, ca susținător al excelenței în cultură.

E martie, e luna Armoniei la Pleiada!

shares