Plăţile cu cardul din zona euro au depăşit pentru prima dată pragul de 50%

Customer making wireless or contactless payment using smartphone, nfc payment

Customer making wireless or contactless payment using smartphone, nfc payment,Image: 528960511, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes

Peste jumătate din plăţile din zona euro au fost efectuate cu cardul pentru prima dată în 2019, conform unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), citat de Agence France-Presse.

Astfel, consumatorii din cele 19 state au plătit cu bani cash în proporţie de doar 48%, cardurile şi opţiunile de plată contactless câştigând tot mai mult teren în ultimii ani. Un studiu al BCE din 2016 arăta că banii cash reprezentau 54% din totalul plăţilor din zona euro.

Totuşi, 73% din totalul tranzacţiilor individuale au fost efectuate cu bani gheaţă în 2019, ceea ce sugerează că majoritatea achiziţiilor mici sunt finalizate prin intermediul cash-ului.

Un studiu separat, publicat în luna iulie, a subliniat extrem de clar impactul pandemiei asupra banilor cash, jumătate dintre respondenţi declarând că folosesc mai des cardurile faţă de perioada pre-coronavirus.

De asemenea, 90% au spus că vor continua să folosească mai rar banii cash după sfârşitul crizei.