Platforma TEBA se va transforma intr-o oaza de bunastare pentru Iasi

silk district

Tomiris, vestita fabrică de mătase a Iașului, acum uitată sub praful memoriei colective, revine în atenția publicului odată cu noile planuri de revigorare a zonei, în folosul orașului. Puțini tineri au auzitde fabrica de mătase Tomiris, ulterior TEBA, astăzi o ruină, un loc degradat, cu clădiri vechi și improprii pentru uzul industrial. Platforma va fi reabilitată într-un proiect imobiliar mixed-use care va face ca situl vechilor fabrici să renască.

Istoria fabricii

Până în urmă cu câțiva ani, în Iași a funcționat o fabrică de mătase care a purtat diverse denumiri : Fabrica de Mătase Victoria, Societatea comercială TOMIRIS S.A. și Societatea comercială TEBA IAȘI INDUSTRY S.A. Anul 2000 marchează o etapă importantă în existența societății TOMIRIS din Iași, acesta fiind anul privatizării societății.

La momentul privatizării societatea traversa o perioadă extrem de dificilă: mai avea circa 500 de salariați, avea utilaje învechite și depășite moral, se confrunta cu dificultăți financiare majore acumulând datorii atât la bănci, la furnizori cât și la bugetul de stat.După privatizarea din martie 2000, societatea care a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni, TEXTIL SA (devenită ulterior TEBA INDUSTRIES) s-a concentrat pe retehnologizare, creșterea numărului de salariați, diversificarea producției, astfel că la finele aceluiași an societatea avea deja 1.038 salariați.

Coerența, inovația, tehnologia avansată, dar mai presus de toate un mare respect pentru exigențele clienților, au fost caracteristicile prin care grupul de firme Teba Industries s-a făcut remarcat și care i-au permis să devină un lider în industria textilă. Mărturie a acestui fapt sunt numeroasele premii naționale câștigate de TEBA INDUSTRIES de-a lungul timpului.Cu o cifră de afaceri de peste 60.000.000 de euro/an, cu un număr de peste 5.000 de salariați, firmele din grupul TEBA INDUSTRIES au continuat, timp de peste 10 ani, să revigoreze o industrie textilă căzută în ruină.

Deși prin contractul de privatizare se impunea ca societatea să nu-și modifice timp de 3 ani obiectul de activitate și să mențină numărul de salariați existenți la data privatizării, acționarul TEBA INDUSTRIES a menținut acești indicatori pentru o perioadă de 9 ani. Ba mai mult, a reușit să tripleze numărul de salariați, un element important fiind acela că producția TEBA era destinată în proporție de 98% exportului în țările UE. Evoluțiile mondiale deveneau însă potrivnice.

„În anul 2009, datorită conjuncturii economice interne și internaționale nefavorabile, precum și din lipsa forței de muncă calificate, am fost nevoiți să decidem închiderea activității de producție și să ne îndreptăm spre un domeniu nou de activitate, și anume închirierea halelor. După 9 ani de activitate imobiliară, având în vedere climatul economic favorabil din Iași, acționarii au decis înstrăinarea proprietății de aici, în scopul realizării unei regenerări urbane de amploare a întregii zone, acesta fiind trendul spre care se îndreaptă societatea zilelor noastre”, spune un înalt responsabil al TEBA.

„Suntem convinși că platforma TEBA va deveni, sub bagheta dezvoltatorului Prime Kapital, o oază de bunăstare, un oraș în oraș, un district al mătăsii ce va renaște, precum pasărea Phoenix,  din cenușa apusei fabrici de mătase”, adaugă acesta.