Platformă cu locuri de muncă pentru ucraineni, creată de câțiva tineri ieșeni

locuri de muncă

La Iași s-a lansat o platformă cu oportunităţi de angajare şi informaţii utile, dedicate cetățenilor ucraineni care doresc să rămână în România și să se angajeze aici. Inițiativa a venit din partea unor tineri, dornici să ajute. În mai puțin de o săptămână aceștia au reușit să se organizeze, au creat site-ul, iar angajatorii de pe raza județului Iași au publicat job-urile pe care le au la dispoziție. Următorul pas pe care tinerii își doresc să-l îndeplinească este crearea unui call-center în limba ucraineană, care va urmări, în mod activ, oportunitățile de angajare și va facilita legătura între candidați și angajator.

Sorina Miron – inițiator proiect

„Inițiativa a venit destul de natural. Avem prieteni care au luat în gazdă ucraineni, la începutul războiului, atunci când au ajuns în Iași și discutând cu ei ne-am dat seama că ei și-ar dori să rămână, pe termen un pic mai lung, mai ales că nu aveau perspective de viitor, având în vedere ce se întâmplă. Și atunci ne-am dat seama ca este o nevoie destul de mare și am pus la punct această platformă, unde agregăm locuri de muncă disponibile pentru cetățenii ucraineni.”

Până în momentul de față, peste 100 de joburi sunt disponibile la nivelul județului Iași, în HoReCa, servicii de curățenie și saloane de înfrumusețare.

Sorina Miron – inițiator proiect

„În prezent avem peste 150 de locuri de muncă postate pe site, de la peste 60 de angajatori și avem și beneficii. Avem 30 de beneficii, oferite de afacerile locale. Mese calde, cafele gratuite, acces la spații de coworking. Avem și o listă cu informații utile pentru toți cetățenii ucraineni, o listă cu ONG-urile care îi pot ajuta, o listă cu medicii care își oferă serviciile în mod gratuit și lucrăm și cu Baroul Iași, ca să-i îndrumăm pe cei care au nevoie de servicii legale, le facem legătură și-și rezolvă problemele, dacă este cazul.”

La două săptămâni după începerea războilui, Olga a ajuns în România și a găsit un loc de muncă, în timp record. Aceasta lucrează ca translator în cadrul acestui proiect. Acum se simte în siguranță și este fericită că și-a găsit un refugiu.

Olga Pronina – refugiat

„După ce am trecut granița, am găsit mulți oameni care ne-au înconjurat cu bunătate, cu atenție, cu sprijin, cu voie bună, și imediat ne-am simțit mai bine, ne-am simțit protejați. A fost un sentiment fantastic. Îmi place foarte mult. Eu fac munca pe care o făceam și acasă, sunt translator. Imi place să lucrez cu limbile străine, iar acum fac exact asta. Traduc din engleză în ucraineana, în rusă. Și sunt fericită cu ce fac acum.”

De câteva săptămâni, AJOFM Iași monitorizează locurile de munca pentru ucraineni și facilitează angajarea acestora în companiile din oraș. Până acum, puțini cetățeni din Ucraina au dorit să își găsească un job în capitala Moldovei. Potrivit unui sondaj, 80% din refugiații ucraineni doresc să se întoarcă în țară, după încheierea războiului.