Platesti daca te imbolvanesti

Angajații din România care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale sau recuperare. De la 1 ianuarie, guvernul a introdus o nouă taxă, de 10% din salariu brut.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10% – contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.

De exemplu, la un salariu mediu de 7.500 de lei brut, un salariat care are nevoie de concediu medical poate pierde 750 de lei pe lună (sau valoarea aferentă perioadei de concediu). Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

Astfel, procentului de 35% care reprezintă CAS și taxarea pe venit i se adaugă acum și 10% de la contribuția de asigurări sociale de sănătate. Rezultă un procent de 45% – asemănător impozitului pe salariu. Taxa pe sănătate vizează și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale, cum ar fi persoanele fizice autorizate (PFA) și profesiile liberale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *