Planurile Guvernului Dancila pentru Moldova prin parteneriate publice private

plan guvern

Prim ministrul Romaniei s-a intalnit cu mediul de afaceri din Qatar in urma cu 3 zile si le-a prezentat potentialilor investitori strategia executivului pentru urmatorii ani. In brosura de prezentare, Guvernul si-a propus sa coopteze investitori pentru proiecte precum autostrada Sudului, Aeroportul Bucuresti cat si canalul Bucuresti – Dunare. Pentru Moldova, Guvernul Dancila si-a propus:

  1. Autostrada Nord-Est, care sa fie construita in urmatorii 4 ani, pe o lungime de 190 kilometri pe ruta, Ucraina – Suceava – Targu Neamt – Iasi – Ungheni – Republica Moldova. Guvernul estimeaza un cost de 3 miliarde dolari iar participarea partenerului sa ajunga la 25 la suta din aceasta suma. Pentru acest proiect, Guvernul isi propune sa plateasca 70 milioane de dolari anual;
  2. Retea nationala de 15 spitale clinice, 3 dintre ele in Moldova, la Pascani, Iasi si Galati. Guvernul si-a propus sa reabiliteze si sa dezvolte o retea de 12 centre de radioterapie, 12 de analiza si imagistica medicale, sa realizeze 8 heliporturi sis a cumpere 11 elicoptere medicale. Proiectul se estimeaza ca va costa 900 milioane de dolari, 25 la suma fiind contributia partenerului. Guvernul si-a luat angajamentul sa investeasca 2 milioane de dolari pentru fiecare spital
  3. Sase spitale regionale, la Iasi, Targu Mures, Timisoara, Craiova, Galati – Braila si Constanta. Curios, dar Cluj Napoca nu se mai afla pe lista Guvernului. Aceste spitale regional ear urma sa aiba o capacitate de doar 600 paturi iar suma pe care o estimeaza Guvernul pentru fiecare spital regional se ridica la 190 milioane de euro. Executivul  planuieste sa demareze investitia in 2019 iar partenerul privat sa asigure 25 la suta din investitie.
  4. Canalul Siret – Baragan, in lungime de 190 kilometri, din zona Focsaniului pana la Urziceni. Costurile estimate se ridica la 6 miliarde de dolari iar initierea proiectului sa se faca in 2019.