Planul UE de creștere a mobilității forțelor armate nu prevede desfășurarea în Moldova

Screenshot_20221112-204631_Chrome

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, spune că noul plan de acțiuni pentru creșterea mobilității forțelor armate propusa de Comisia Europeană, care include consolidarea cooperării cu Republica Moldova, nu prevede desfășurarea trupelor UE pe teritoriul său.

„După 24 februarie, toată Europa este clar conștientă de realitatea în care trăim. Federația Rusă a încălcat grav și iremediabil toate normele dreptului internațional. Toată lumea înțelege că trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare: țările UE, statele vecine, Ucraina, Moldova, pentru că suntem prima țară non-UE la granița cu Ucraina”, a menționat Grosu.

Întrebat dacă autoritățile iau în considerare posibilitatea de a dispune de trupe UE pe teritoriul Republicii Moldova, acesta a spus că propunerea nu este pe agenda politica a tarii.

„Nu, vorbim de trupe staționate de aliații NATO în Polonia sau România, statele baltice. Moldova este o țară neutră. Nu este vorba de amplasarea acestor forțe și echipamente armate pe teritoriul nostru. Vorbim de state membre UE care sunt de asemenea, membrii NATO”, a clarificat el.

Anterior, pe 10 noiembrie, Comisia Europeană a propus un nou Plan de acțiune pentru creșterea mobilității forțelor armate europene, care include consolidarea cooperării cu NATO și partenerii, inclusiv Moldova.