Planul de luptă împotriva cancerului a fost adoptat de Parlamentul European

cancer

Veste bună pentru România. Planul de luptă împotriva cancerului a fost adoptat azi de plenul Parlamentului European. 50% din decesele provocate de cancer ar putea fi evitate, anunță europarlamentarul Tudor Ciuhodaru. 

“Vreau o nouă strategie și măsuri concrete pentru ca viața tuturor românilor afectați de cancer să fie protejată. Acum am reușit. 

Concret:

1. Soluțiile pe care le-am susținut ca membru al comisiei speciale (formată din doar 33 de membri la nivel european) au fost adoptate cu o uriașă majoritate de peste 90%. 652 voturi pentru, 15 împotrivă și 27 abțineri 

2. Ca membru al comisiei speciale din parlamentul european am susținut mereu două obiective majore: românii bolnavi de cancer să poată trăi mai mult și mai bine și reducerea inegalităților și inechităților față de alte state europene. 

3. În plus, această nouă abordare a cancerului într-o strategie cuprinzătoare, cum este acest Plan de luptă împotriva cancerului, ar putea fi utilizată ca model pentru alte boli netransmisibile pentru că ne dorim „O singură sănătate” integrată în toate politicile UE pentru a realiza o veritabilă Uniune Europeană a sănătății.

Vreau să fim tratați la Iași, București, Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Suceava sau Bacău la fel ca la Bruxelles sau Berlin. Și nu mă refer doar la tratamentul medical.

Motivațiile acestui demers sunt clare:

1. 40 % din cazurile de cancer pot fi prevenite dar 1,3 milioane de persoane care mor anual din cauza cancerului în Europa între care 6000 de copii și tineri.

2. Cancerul este a doua cauză de deces în Europa după bolile cardiovasculare și prima cauză de deces din cauză de boală în rândul copiilor cu vârsta de peste un an.

3. Un sfert din cazurile de cancer la nivel mondial sunt din Europa deși avem doar 10% din populația lumii. 

4. Cancerul este principala boală netransmisibilă care poate fi atribuită mediului și avem peste 250 000 de decese legate de poluarea aerului, radiații sau substanțe chimice.

5.  Cancerul profesional rămâne o componentă importantă. Anual sunt 120 000 de cazuri de cancer profesional și aproximativ 80 000 de decese în fiecare an, ceea ce reprezintă 8 % din totalul deceselor cauzate de cancer (12 % din decesele cauzate de cancer în rândul bărbaților și 7 % din decesele cauzate de cancer în rândul femeilor);

6. 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului și familiile acestor pacienți se confruntă zilnic cu dificultăți în a reveni la o viață normală.

7. Situația s-a deteriorat în pandemie. 1 milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate. 1 din 2 persoane cu potențiale simptome de cancer nu au fost trimise urgent pentru diagnostic (!!!100 milioane de teste de depistare nu au fost efectuate) iar 1 din 5 pacienți care suferă de cancer nu a primit la timp tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care avea nevoie. Diagnosticul tardiv, restricționarea accesului la tratament au dus la scăderea șanselor de supravițuire. 

8. Sunt inechități și inegalități majore între cetățenii europeni- reflectate de diferențele de 25% dintre ratele de supraviețuire în diferite state europene.

9. Scopul tuturor acțiunilor Uniunii în lupta împotriva cancerului ar trebui să fie creșterea ratei de a pacienților bolnavi de cancer. 

10. E nevoie ca toți pacienții să beneficieze de diagnostic precoce și să aibă acces la tratamente și metode de îngrijire eficace, inovatoare atât pentru cancer cât și pentru complicațiile și comorbiditățile legate de cancer”, a transmis Tudor Ciuhodaru.