Plan de masuri pentru valul 5 al pandemiei

valul 5 pandemie

In lipsa certificatului verde, Ministerul Sanatatii a adoptat un plan de masuri pentru gestionarea valului 5 de Covid. Acesta include cresterea rapida a capacitatii de testare prin introducerea decontarii testelor pe baza de antigen la nivelul medicilor de familie si organizarea la nivel local a centrelor de evaluare ambulatorie a pacientilor cu forme usoare si medii.

De asemenea s-a propus asigurarea unui număr de paturi alocate pentru pacienții Covid cu forma medie la 20%, cu o flexibilizare până la 30%. Va creste si bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secțiile ATI, cu 65% mai mult fata de 2021. În prezent, sunt complet funcționale la nivel național 2.805 paturi ATI, pentru pacienți COVID-19 și cu alte patologii.

Vor fi suplimentate numarul de spitale care beneficiază de finanțare prin programul „Acțiuni Prioritare ATI”, în scopul creșterii capacității de răspuns a sistemului medical, de la 116 la 128 unități ATI pentru adulți. In acest plan, va fi creat un mecanism instituțional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral și a anticorpilor monoclonali. Tratamentele antivirale ambulatorii vor fi suplimentate cu medicamentele inovative Paxlovid si Molnupiravir.