Picturile lui Sabin Bălașa sunt în pericol

Operele lui Sabin Bălașa sunt în pericol. Picturile murale se degradeaza vizibil, lucru sesizat chiar de artist în anul 2002. Planurile sale de restaurare a desenelor nu s-au concretizat. În momentul de față este nevoie de un proiect, dar acest lucru nu se poate realiza din cauza divergențelor dintre universitățile care impart același corp de cladire.

Sala Pașilor Pierduți este vizitată de persoane din toate colțurile țării. Vestitele picturile murale care atrag vizitatorii au fost făcute deSabin Bălașa între 1968 și 1978.  Starea de degradare a picturilor a fost observată de celebrul artist încă din 2002. Atunci, Sabin Bălașa și-a exprimat intenția de a le restaura, însă nu a mai reușit. Pe operele de artă încep să se vadă urmele de degradare. Pe unele porțiuni, picturile au crăpat, iar pe altele infiltraţiile de apă au dus la igrasie. Deși problema la prima vedere nu este chiar gravă, reprezentanții universității Cuza nici nu vor să se gândească ce ar însemna Sala Pașilor Pierduți fără aceste opere.

prof.univ.dr. Tudorel Toader- rector UAIC Iasi

„Anii au trecut, picturile au început să se degradeze. Sigur, noi o primă măsură am luat-o acum doi ani de zile în urmă prin faptul că am schimbat acoperișul universității și în felul acesta nu se mai infiltrează apa și nu se mai degradează.”

Pentru restaurarea celor 300 de metri de picturi este nevoie de un proiect și pentru care Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi vrea să demareze acțiunile, dar există și câteva impedimente.

prof.univ.dr. Tudorel Toader- rector UAIC Iasi

„Temporar se află, o parte din ele în folosința altei universități. Noi în momentul acest an cred că putem sa depunem un proiect de a restaura jumătate din clădire. Vom realiza pe cont propriu o expertiză, după care voi depune un proiect de conservare, de restaurare, pentru că ar fi mare păcat să  lăsăm în stare de degradare.

La Universitatea „ Alexandu Ioan Cuza” din Iași sunt 18 picturi și doar o parte au nevoie urgentă de restaurare.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!