Pfizer se judeca in instanta cu Ungaria si Polonia ca au refuzat sa primeasca si sa plateasca milioane de doze de vaccin Covid

Un document judiciar obținut de POLITICO arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, a deschis o acțiune în justiție împotriva guvernului ungar în luna ianuarie a acestui an în legătură cu livrările de vaccin COVID-19. Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat cazul, care se desfășoară la un tribunal belgian. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, au adăugat aceștia.

Documentul arată că procesul se referă la plata a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început atunci când Ungaria a notificat Pfizer, în noiembrie 2022, că nu intenționează să plătească companiei farmaceutice, invocând conflictul din Ucraina.

Un judecător a avut o primă audiere în martie și a respins cererea Pfizer de a obține o hotărâre accelerată. De atunci, cazul nu a mai progresat.

Procesul intentat de Pfizer împotriva Ungariei este similar cu cel deschis de compania farmaceutică împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările sunt acționate în instanță în civil pentru că au refuzat să primească și să plătească pentru livrările de vaccinuri COVID-19 pentru care au semnat un contract.

Marți, Tribunalul francofon de primă instanță din Bruxelles a ținut o primă audiere scurtă referitoare la procesul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până la 30 ianuarie.

Litigiul Poloniei se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La momentul respectiv, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea asupra finanțelor sale ca urmare a afluxului de refugiați în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, la scurt timp după alegerile din Polonia, Pfizer a declarat că va acționa Varșovia în instanță din cauza plății neefectuate, pe care POLITICO a estimat-o la aproximativ 1,2 miliarde de euro, pe baza prețurilor raportate la vaccinuri. Co-dezvoltătorul vaccinului, compania germană BioNTech, s-a alăturat, de asemenea, acestor proceduri.

Cele două cazuri se adaugă la un număr tot mai mare de acțiuni în justiție legate de eforturile UE de achiziționare de vaccinuri împotriva pandemiei.

În România, procurorii vor să ridice imunitatea fostului premier Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că au cumpărat prea multe vaccinuri COVID-19 și au cauzat astfel statului un prejudiciu de peste un miliard de euro.

Lobby-istul belgian Frédéric Baldan a depus o plângere penală împotriva președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru presupusul rol pe care aceasta l-ar fi jucat în intermedierea celui mai mare contract de vaccinuri din UE, pentru 1,1 miliarde de doze. Micul partid politic belgian Vivant și trei dintre legislatorii săi locali s-au alăturat, de asemenea, acestor proceduri, a declarat pentru POLITICO unul dintre legislatori, Alain Mertes.

Între timp, New York Times a dat în judecată Comisia pentru că a refuzat să divulge mesajele text menționate într-un interviu acordat în aprilie 2021 de NYT lui von der Leyen. În articol, președinta Comisiei a vorbit despre eforturile sale de achiziționare de vaccinuri și despre textele schimbate cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Parchetul European, a anunțat într-un comunicat de presă în octombrie anul trecut că a deschis o anchetă privind achiziția de vaccinuri. Nu a precizat cine a fost investigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *