Pfizer cere autorizarea de urgență a pastilei sale anti-Covid

Grupul farmaceutic american Pfizer a anunţat, marţi, că a cerut autorizarea de urgenţă în SUA a pastilei sale anti-Covid, un tratament foarte aşteptat pentru că poate fi administrat cu uşurinţă acasă în primele zile după apariţia simptomelor de contaminare cu SARS-CoV-2.

La începutul lunii noiembrie, compania – care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva Covid – a dezvăluit că antiviralul său oral (PF-07321332), care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a dovedit o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Medicamentul oral ar putea deveni o nouă armă promiţătoare în lupta împotriva pandemiei, mai ales în ţări şi zone cu acces limitat la vaccinuri sau cu rate scăzute de vaccinare.

Testele au fost realizate pe persoane adulte cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii Covid, care au ingerat medicamentul o dată la fiecare 12 ore, timp de cinci zile.

Pfizer a anunţat că va investi până la 1 miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de Paxlovid.

Compania a mai anunțat că va permite producătorilor de medicamente generice să furnizeze pilula pentru Covid-19 în 95 de ţări cu venituri mici şi medii, printr-un acord de licenţă cu grupul internaţional pentru sănătate publică Medicines Patent Pool (MPP).

Grupul american Merck şi Ridgeback Biotherapeutics au dezvoltat un tratament antiviral similar, Molnupiravir, autorizat la începutul lunii noiembrie în Marea Britanie.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!