Petru Movilă: Rușine celor care au votat împotriva acestui proiect de lege

Dezbatere electorală

Astăzi, din păcate, proiectul de lege cu privire la reglementarea raporturilor de muncă în cabinetele de medicină de familie a fost respins. Este unul dintre proiectele pentru care am muncit extrem de mult și care mi-aș fi dorit enorm de mult să devină realitate. De ce? Pentru că asistenții din cabinetele de medicină de familie merită aprecierea noastră.

Modificarea Ordonanţei nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale este necesară pentru că asistenții medicali din cabinetele medicilor de familie au aceeaşi formare de bază, aceleaşi competenţe ca cei din spitale. Mulți au gradul principal, vechime, dar toate aceste lucruri nu contează când vorbim de salarizare. Peste 70% dintre aceştia trăiesc la limita subzistenţei, având salariul minim pe economie.

Această discriminare are repercusiuni triste, chiar dacă medicina de familie a fost şi este considerată de toate guvernele «prioritate naţională», dar din păcate, doar pe hârtie“, medicina de familie rămânând o Cenușăreasa a sistemului românesc de sănătate.Pe lângă salarizarea corectă a asistenților, acest proiect punea accent mai mare pe medicina de familie, ceea ce însemna evitarea anumitor costuri pricinuite de multele zile de spitalizare pentru anumite categorii de pacienţi, dezvoltarea prevenției pentru afecţiunile cronice și o lista lungă de responsabilități pe care le au asistenții.

Chiar dacă nu mai sunt membru al Parlamentului voi cauta în continuare soluții pentru criza care se adâncește din ce în ce mai mult în rândul asistenților medicilor de familie și a medicinei de familie în general.La final, pot spune atât: să le fie rușine tuturor celor care au votat împotriva acestui proiect de lege. Diferența de la minciună la adevăr e doar o mână ridicată.