Petru Movilă, despre legea pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Petru_Movila

Prima dată, ordinele de protecţie şi ordinele de restricţie au fost introduse în legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, ca urmare a demersurilor făcute de mine şi de câteva ONG-uri din Iaşi, cu care am colaborat îndeaproape la acel proiect de lege.

Vă aduc aminte acest lucru pentru că astăzi este Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, iar în România, s-au creat aceste instrumente de protecţie a violenţelor în familie datorită modificărilor făcute de noi la Legea 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.La acel moment, eram singura ţară din UE care nu pedepsise nici un caz de violenţă domestică. Între timp au mai fost aduse modificări, însă am reuşit să creăm cadrul legal necesar şi să oferim soluţii victimelor violenţei în familie, ceea ce a dus, în toţi aceşti ani, la protejarea a mii de femei şi nu numai.

Aceasta este una dintre legile de care pot spune că sunt mândru. În toţi anii de activitate am avut legi importante aprobate, cu impact major asupra tuturor. Introducerea ordinelor de protecţie şi de restricţie în legislaţia românească, legea privind construcţia Iaşi – Tg. Mureş, legea privind reducerea TVA de la 19 la 5 la sută pentru locuinţe dar şi modificarea legii privind reînfiinţarea unităţilor protejate pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată lucra din nou, sunt doar câteva din legile de care pot spune că sunt dovada clară a activităţii şi seriozităţii mele în calitate de parlamentar.