Petru Movilă, City Manager Iași: „PNRR si fondurile europene trebuie să fie prioritate zero în strategia guvernamentală.”

Petru Movilă

Sunt foarte multe idei și povești în spațiul public lansate de membrii Guvernului sau alți politicieni despre această necesitate.

Din punctul meu de vedere, lucrurile trebuie să fie clare și prezentate publicului de 3-4 politicieni. Toate ministerele, autoritățile naționale, care sunt implicate în absorbția fondurilor europene și implementarea de proiecte finanțate prin aceste fonduri, trebuie să aibă unități de management sau implementare pentru aceste fonduri.

Avem deja exemple de bună practica în aceasta sens. Din aceste structuri trebuie să facă parte experți, specialiști în fonduri și proiecte europene. Pot avea o coordonare direct la ministru sau un secretar de stat.

O altă variantă este ca să existe un singur minister sau autoritate care să administreze toata această activitate privind fondurile europene.

Nu e eficient să angajăm sute de oameni la un minister, să facem structuri separate la toate celelalte.

De modul cum va fi organizată aceasta activitate și de calitatea specialiștilor implicați, va depinde în totalitate rezultatul atragerii acestor bani si realizarea proiectelor pentru comunități, școli, spitale, mediul de afaceri și in alte domenii.