Pesticidele și seceta omoară albinele

stupi

Apicultorii trag un semnal de alarmă. Folosirea excesivă a pesticidelor din agricultură și lipsa precipitațiilor au dus la creșteri alarmante ale mortalității albinelor. Fermierii spun ca numărul lor s-a înjumătățit față de anii trecuți și ca acest lucru va influența considerabil cantitatea de miere de albine.

Dispariția albinelor poate dezechilibra mediul prin lipsa polenizării. Doar anul acesta au murit zeci de mii de albine, doar la nivelul județului Iași. Din păcate, erbicidele folosite în agricultură sunt extrem de toxice atât pentru oameni, cât și pentru insecte.

La această depopulare și mortalitate din stupi contribuie chimizarea excesivă din agricultură, folosirea unor substanțe chimice pe alocuri, în mod abundent la culturile de floarea soarelui sau la culturile de rapiță. Un al doilea factor care cauzează mortalitatea și depopulare este dată de lipsa resurselor proteice pentru familia de albine. Asta înseamnă că din cauza lipsei de precipitații nu am avut o dezvoltare cum trebuie a naturii. Nu am avut un cules cum trebuie nici la salcâm, tei și mai puțin la floarea soarelui, a spus Sebastian Tătaru, apicultor.

Apicultorii spun că jumătate din cantitatea de miere de albine este compromisă din cauza mortalității insectelor. Chiar dacă legislația îi obligă pe cei care folosesc erbicide să anunțe autoritățile pentru a pune anumite culturi în pericol, în realitate situația stă complet diferit.

Populația de albină a ajuns undeva la jumătate din ceea ce ar fi trebuit să fie într-un an normal. Bineînțeles că scăderea numărului de indivizi dintr-o familie de albine, începând cu luna iulie și din cauza faptului că ele se erodează în câmpul muncii, să spunem așa, a mai spus Sebastian Tătaru, apicultor.

De câțiva ani, România este unul dintre cei mai importanţi producători de miere din Uniunea Europeană.