Peste 80 la sută dintre elevii din mediul rural nu au obținut nota 5 la matematică, în urma simulării de la Evaluarea Națională

Rezultate ingrijoratoare in urma simularii la Evaluarea Nationala pentru elevii de clasa a 8-a din judetul Iasi. Sunt discrepante majore intre notele obtinute de elevii din mediul urban si cei din mediul rural. Potrivit ISJ Iasi, decalajele sunt semnificative, mai mult de jumatate dintre elevii din mediul rural reusind contrapeformanta de a nu obtine nota 5.

“Reultatele simularii reflecta realitati sistemice, constituind un semnal de alarma pentru continuarea si intensificarea eforturilor de sprijinire a elevilor, in special din mediul rural. Aceste date pot fi folosite ca punct de plecare pentru elaborarea unor programe remediale si a unor masuri de sprijin educational adaptate nevoilor fiecarui mediu”, se precizeaza intr-un raport al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi privind simularea examenului de evaluare nationala desfasurat in luna decembrie a anului trecut.

Simularea din decembrie 2024 a avut loc într-o etapă mai timpurie a anului școlar, când elevii nu au parcurs integral materia și nu au beneficiat de pregătirea intensivă specifică modulelor ulterioare.

“Prin urmare, acest decalaj poate fi considerat mai degrabă o reflectare a stadiului de pregătire la momentul actual, decât o scădere reală a performanțelor generale. Este de așteptat ca, odată cu avansarea în anul școlar și intensificarea pregătirii, rezultatele să înregistreze o îmbunătățire semnificativă, așa cum s-a observat în anii anteriori”, se mai precizeaza in raport.

La nivel județean, se constată că aproape un sfert dintre elevii ieșeni au obținut note situate între 3.00 și 3.99, situație dictată de proporția semnificativă înregistrată în acest interval de către elevii din mediul rural (35.47%).

Tot sub pragul notei 5, un număr substanțial de note (procentual –20.90%) se încadrează în intervalul notelor cuprinse între 4.00 și 4.99. În mediul urban, cea mai mare pondere a notelor se situează în tranșa 5.00-5.99, cu un procent de 18.67%. Decalajul dintre cele două medii de rezidență (urban – rural) este de 43.16 puncte procentuale.

Numărul total al notelor de 10 este 26, dintre care 25 în mediul urban (Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași – 10 elevi, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Iași – 4 elevi, Colegiul Național, Iași – 4 elevi, Liceul Teoretic „Paradis”, Rediu – 2 elevi, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași, Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Iași, Școala Gimnazială „Petru Rareș”, Hârlău, Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”, Iași – câte 1 elev) și 1 notă de 10 în mediul rural (Școala Profesională Lespezi).

Distribuția notelor în mediul rural evidențiază dificultăți majore, cu un procent considerabil de elevi concentrați în tranșele inferioare (sub 5.00). Cel mai mare procent al notelor în mediul rural este în intervalul 3.00-3.99 (19.77%) și 4.00-4.99 (17.18%), reflectând un număr semnificativ al elevilor cu pregătire de bază insuficientă pentru atingerea unui nivel mediu.

În contextul simulării județene, 11 elevi au obținut nota maximă la limba și literatura română, dintre care 7 elevi din mediul urban (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Iași – 1 elev, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Iași – 1 elev, Colegiul Național, Iași – 3 elevi, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, Iași – 1 elev, Liceul Teoretic „Miron Costin”, Pașcani – 1 elev) și 4 elevi din mediul rural (Școala Gimnazială, Lețcani – 1 elev, Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti”, Răducăneni – 1 elev, Liceul „Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului – 2 elevi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *