Peste 78 de tone de deșeuri din plastic, cauciucuri, textile şi haine uzate, expediate din Italia și Germania, oprite la vama din Romania

1667125500295-14141-S4-640x400

Poliţiştii de frontieră de la Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor şi Arad – din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, nu au permis intrarea în ţară a unor automarfare, încărcate cu 78.550 de kilograme deşeuri, întrucât şoferii nu au putut prezenta documente complete, necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare. Deşeurile erau expediate din Italia şi Germania, fiind destinate unor societăţi comerciale din România.

„În data de 29.10.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au efectuat controlul, la intrarea în ţară, pentru trei mijloace de transport, încărcate cu 56.210 de kilograme deşeuri. Cele trei automarfare erau conduse de către cetăţeni români, două dintre acestea fiind încărcate cu deşeuri constând în textile şi haine uzate, în cantitate totală de 33.310 kg, iar celălălt era încărcat cu deşeuri din plastic şi cauciuc, în cantitate de 22.900 de kg. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, stabilind faptul că cei trei şoferi nu deţin documente complete, necesare importului de deşeuri”, arată comunicatul de presă al Poliţiei de Frontieră.

Sursa citată mai precizează că un caz similar a fost constatat şi în seara de 28 octombrie, când, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Borş II alături de reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean Bihor, au efectuat controlul asupra unui automarfar, condus de către un cetăţean român.

„Şoferul transporta, conform documentelor prezentate, 22.340 de kg deşeuri din plastic şi cauciuc. În cadrul verificărilor, s-a stabilit faptul că documentele de transport sunt incomplete”, conform sursei menţionate.

În toate cele patru cazuri, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României mijloacelor de transport sus-menţionate, deşeurile fiind returnate societăţilor expeditoare.