Peste 60 de refugiați au fost tratați la Infecțioase, de la începutul conflictului în Ucraina

304836981_154162410566326_284083035474081253_n

Războiul din Ucraina a însemnat deschidere și ajutor pentru toți refugiații care s-au adresat pentru servicii medicale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva ” Iași.

În nouă luni, la unitatea medicală ieșeană au fost tratați 64 de pacienți ucrainieni, dintre care 21 copii și adolescenți.

Pacienții s-au adresat direct sau au fost aduși prin transfer de la alte unități medicale pentru afecțiuni acute sau cronice din spectrul infecto-contagios. 25 dintre ei au avut nevoie de tratament în regim de spitalizare.

”Cel mai mic pacient refugiat care a fost adus de mama lui la spitalul nostru are 4 ani. Acesta prezenta simptome de gastro enterocolită, afecțiune confirmată prin investigațiile care au fost efectuate de echipa medicală care a preluat cazul. Mama acestuia a știut în orice moment situația medicală a fiului său datorită unei comunicări eficient e cu personalul medical vorbitor de limbă rusă.
Cei mai mulți dintre copii au fost evaluați, îngrijiți și tratați cu patologii infecto- contagioase respiratorii inclusiv SARS Cov 2 dar și gastro-intestinale. Cu toții au trecut cu bine de perioada de spitalizare și s-au recuperat complet. Cazul cel mai emoționat este însă al pacientului care a petrecut mai bine de o lună doar în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva ” Iași. Pacient, în vârstă de 43 de ani a fost admis în data de 31 martie, testat pozitiv pentru
COVID-19 cu importante comorbidități neurologice și cardiace. Pacientul a avut nevoie de oxigen, pe lângă tratamentul specific, pe toată perioada spitalizării în secție. Deși cu rezultat negativ la testul de laborator efectuat pentru COVID-19, la următoarea testare, starea de sănătate a pacientului s-a agravat, fapt ce a determinat echipa medicală să ia decizia de a admite pacientul pe Compartimentul de Terapie Intensivă.

Decompensarea survenită prin desaturare importantă, agravarea insuficienței respiratorii dată de sechelele COVID au afectat un organism deja slăbit de patologiile importante cronice de care suferea și din păcate nu a mai putut fi salvat în ciuda străduinței și eforturilor celor care i-au fost alături în primul rând ca oameni. În momentul de față, în cadrul spitalului avem internați doi pacienți ucrainieni. Ambii au
fost diagnosticați cu SARS-Cov 2 și se află sub tratament specific.”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.