Peste 500 de participanți la PATINF 2022

PANTIF 2022

S-a dat startul celei de-a 14-a ediții a Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă. Evenimentul din acest an este organizat online, în perioada 30 iunie și 02 iulie și abordează teme de interes pentru medicii infecționiști cum ar fi HIV/SIDA, SarsCov-2 sau variola.

Cei doi ani de pandemie au fost o provocare pentru întreg sistemul medical. Acum, medicii infecționiști alături de cei care s-au ocupat de partea administrativă a unităților spitalicești au dezbătut în cadrul Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă principalele probleme cu care s-au confruntat în tot acest timp.

Au fost doi ani și jumătate de muncă asiduă, de întrebări, de disciplină, de analiză a fiecărui caz în parte în funcție de specificitatea sa. Nu am tratat pacienți SarsCov-2 pozitivi, de la forme medii, la forme foarte grave care au necesitat îngrijire de specialitate în sectoarele de Terapie Intensivă. Așa cum bine știți, spitalul nostru a avut 65 de paturi destinate acestei patologii. Probabil, cea mai mare terapie intensivă destinată acestei patologii din România, a spus Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Tratarea pacienților cu COVID-19 a avut și părți benefice pentru sistemul medical.

A trebuit să ne adaptăm pentru că infecționiștii ne-au ghidat vrând, nevrând și pe noi ca profesioniști în condițiile pe care le-au oferit în acel moment pentru ca noi să ne putem face treaba. Cred că ultimii doi ani au fost cei care ne-au arătat că patologia bolilor infecțioase este de căpătâi și este cea care primează. Nu cred că noi nu ne-am dat seama de acest lucru sau nu l-am realizat. Ne-am dat seama că oricând se poate repeta, ce am putut vedea în ultimii doi ani, a declarat Nelu Tătaru, președinte Comisia de Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

În cadrul conferinței se vor dezbate teme care țin de partea administrativă a sistemului medical.

Pot să vă asigur de faptul că noi vom fi receptivi la ce se va discuta, și dacă se vor contura niște idei și bune practici la aceste discuții din cadrul conferinței și vom încerca să materializăm pe cât posibil, lucrurile bune care se desprind, a declarat Radu Țibichi, director CJAS Iași.

Peste 500 de cadre medicale s-au înscris la Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă 2022, un eveniment organizat de Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, în parteneriat cu UMF Iași, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația Institutul Pan-European de Cercetare “Prof. Dr. Vasile Luca”.