Peste 50 scoli din judet vor primi bani de la Guvern pentru modernizarea toaletelor

toaleta

Executivul alocă suma de 4,48 milioane de lei aducerii grupurilor sanitare la standardele în vigoare pentru ca unitățile de învățământ să poată obține autorizația sanitară de funcţionare.  Directorii școlilor din județ și reprezentanții unităților administrativ teritoriale din Andrieșeni, Bârnova, Ceplenița, Ciortești, Coarnele Caprei, Cucuteni, Dagâța, Dumești, Golăești, Gorban,Grajduri, Lespezi, Lungani, Mogoșești, Plugari, Popești, Răducăneni, Rediu, Românești, Roșcani, Ruginoasa, Scânteia, Sirețel, Strunga, Șipote, Țibana, Țigănași, Podu Iloaiei au fost covocați la o întâlnire cu șefii Inspectoratului Școlar Județean și președintele Consiliului Județean și au discutat despre situația unităților de învățământ în prag de an școlar. 

”Trebuie să ne implicăm cu toții pentru binele copiilor. Problema grupurilor sanitare poate fi rezolvată. Bani sunt. Au fost dintotdeauna în sistemul de învăţământ, numai că nu au fost cheltuiţi cum trebuie. Avem nevoie și de colaborarea celor care lucrează în școli precum și de implicarea autorităților locale. Mai sunt 53 de şcoli care trebuie fie să înceapă demersurile pentru a obține finanțarea, fie să încheie lucrările la grupurile sanitare noi. Am discutat despre varianta folosirii unor containere speciale. În toată lumea sunt utilizate în acest scop. Un container costă între 2.000 şi 4.000 de euro, cele mai scumpe sunt dotate cu rampe pentru persoanele cu dizabilități si chiar cu dușuri. Nu mai vreau sa mai avem școli cu toaleta în curte”, a spus președintele CJ, Maricel Popa.

”Este foarte important cum sunt pregătite unitățile de învățământ pentru debutul de an școlar. Reparațiile curente trebuie încheiate și rog implicare din partea primarilor și în acest sens. Le solicit directorilor de școală să informeze asistentul social din primărie astfel încât acesta să aibă o bază de date clară cu privire la situația familială a copiilor pentru a găsi măsurile de sprijin educațional și social potrivite fiecărui caz”, a afirmat Genoveva Farcaș, inspectorul șef al ISJ Iași.