Peste 50.000 tineri din afara spatiului UE vor sa obtina burse de studii din partea statului roman

foto_studenti

La data de 1 martie 2023 s-a finalizat perioada de depunere a candidaturilor din partea cetățenilor non-UE care au aplicat pentru obținerea unei burse de studii din partea statului român, în cadrul Programului anual desfășurat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în baza Hotărârii Guvernului României nr. 288/1993 privind școlarizarea în România a cetățenilor din alte țări.

Pentru accesarea facilă a Programului anual de burse, Ministerul Afacerilor Externe a dezvoltat, cu sprijinul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației, o platformă online multi-device pentru depunerea exclusiv online a candidaturilor pentru acest program.

Inițiativa se înscrie în demersul Ministerului Afacerilor Externe de consolidare a instrumentului de acordare de burse pentru studenții străini din afara spațiului Uniunii Europene, care are ca scop atât dezvoltarea și aprofundarea pe termen lung a relațiilor bilaterale cu statele de proveniență a studenților, cât și promovarea mai eficientă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel mondial.

Candidații interesați și-au putut încărca aplicațiile individuale pe platforma online StudyinRomania în perioada 15 decembrie 2022 – 1 martie 2023, rezultatele selecției urmând a fi anunțate la data de 15 iulie 2023. Au fost depuse în total 50.857 de cereri de la candidați proveniți din 146 de țări. Dintre aceștia, 23.766 de candidați și-au exprimat intenția de a urma studii de licență, 25.526 – studii de master și 1.565 – studii doctorale. Numărul marchează o creștere importantă față de anii academici precedenți, când au fost primite 959 de dosare de candidatură (2020-2021), 4.593 de candidaturi (2021-2022), respectiv 44.733 de dosare de candidatură (2022-2023).

„Ținând cont de interesul major de care se bucură acest program, sunt convinsă că bursele vor contribui la o promovare mai eficientă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel internațional, precum și la crearea unor punți de legătură între România şi statele de origine ale studenților, înlesnind formarea viitoarelor elite intelectuale ale acestora”, a subliniat secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru.