Peste 50.000 de moldoveni au venit din toată țara pentru a protesta, la Chișinău

MmEzMzVhYWU0YzViODI1ZTc1MTM1YzM4OWQ3ODEw.thumb

Peste 50 000 de moldoveni din toate raioanele Republicii Moldova au venit duminică la Chişinău pentru a participa la o acţiune de protest organizată la apelul preşedintelui ales, Maia Sandu, pentru a cere demisia guvernului şi dizolvarea parlamentului, relatează Deschide.md, Radio Chişinău şi AFP, citate de Agerpres.

Manifestanţii au cerut demiterea guvernului Chicu şi declanşarea alegerilor anticipate după votarea mai multor proiecte legislative controversate în parlament la 3 decembrie, fără audieri şi dezbateri.

Printre acestea se numără anularea legii „antipropagandă”, statut special pentru limba rusă, abrogarea hotărârii cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în subordinea parlamentului, precum şi aşa-numitul „pachet de legi privind Găgăuzia” ce oferă atribuţii suplimentare autonomiei găgăuze, ceea este considerat de opoziţie ca fiind un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova.

Transferul controlului SIS către parlament este considerat de Mada Sandu şi susţinătorii săi drept un mijloc de reducere a rolului preşedinţiei în beneficiul parlamentului controlat de Igor Dodon, notează AFP.

„Igor Dodon încearcă să dea foc la ţară, să adâncească criza, să ne ţină în izolare internaţională. Aşa încearcă el să se răzbune pe oameni pentru că nu l-au votat”, a declarat Maia Sandu, adresându-se mulţimii.