Peste 5.000 de asistați social în județul Iași

sat-lungani

Comuna Lungani in continuare are cei mai multi asistati sociali din judetul Iasi. Autoritatile locale spun ca au incercat de-a lungul timpului sa gaseasca solutii pentru familiile care beneficiaza de ajutoare de la stat insa este foarte dificil. Nivelul scazut de educatie, saracia si seceta sunt principalii factori care contribuie la destablizarea multor comunitati din mediul rural. Pentru familiile de aici, ajutoarele sociale sunt singurele venituri din care isi asigura existenta.

Mii de familii din județul Iași trăiesc din mila statului. Comuna Lungani rămâne în continuare localitatea cu cele mai multe persoane asistate social. În momentul de față există peste 5.500 de locuitori în comună din care 400 primesc ajutoare de la stat. Autoritățile locale spun că au încercat să le găsească locuri de muncă persoanelor tinere însă fără prea mult succes. Comunitatea este mult prea săracă și stigmatizată pentru a putea ieși la liman în vreun fel.

Avem foarte multe familii care, la vârsta de 15 ani se căsătoresc. Ajung la vârsta de 24-27 de ani și au deja 7-8 copii. Acum nu poți să-ți câștigi existența din ajutorul social. Te mai duci și la muncă. Oamenii mai muncesc cu ziua pe la anumiți cetățeni. Avem multe persoane din satul Crucea. Acolo sunt familii numeroase. Sunt câte șapte opt în casă,zece,12 persoane. Noi căutăm să îi ajutăm dar având copii mici trebuie să stea unul din părinți cu ei acasă. Tata se mai duce și el la muncă”, a spus Virgil Corobuță, primar com. Lungani.

Situația este din ce în ce mai grea. Unele familii mergeau la munci agricole pe timpul verii, însă din cauza secetei, oamenii au rămas și fără veniturile sezoniere.

Acum nici cu ziua nu îi mai ia nimeni datorită faptului că este seceta aceasta. Nu au unde să muncească. Ei sunt foarte mulți neștiutori de carte. Acum avem tinerii aștia care se duc la școală. Avem câțiva din satul Crucea și sunt la Liceul Pedagogic din Iași. Avem învățători de limba romani, romi care sunt în învățământ”, a mai spus primarul.

Din păcate, situația nu este singulară. Mii de persoane din județul Iași beneficiază de ajutoare sociale pentru venitul minim.

În luna iunie 2022 Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași a efectuat plăți cu titlul de ajutor social pentru 5.792 de beneficiari. Printre comunele cu un număr mai mare de beneficiari se numără Lungani – 400 de beneficiari, Mironeasa – 233de beneficiari și Sirețel – 191 de beneficiari. Comunele fără beneficiari de ajutor social se numără Andrieșeni și Țuțora”, a declarat Raluca Nastasa, director AJPIS Iași.

Ajutoarele sociale se acordă în funcție de numărul de persoane dintr-o familie. Acestea incep de la 150 de lei pentru o singură persoană și pot sa ajunga la 554 de lei pentru o familie formată din cinci persoane.