Peste 4300 persoane au murit in cutremurele care au lovit Turcia si Siria

Peste 4.300 de persoane au fost ucise de o parte și de alta a frontierei turco-siriene in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit sudul Turciei în primele ore ale zilei de luni. Alte mii de persoane sunt ranite iar un număr necunoscut sunt date disparute. Potrivit autoritatilor, bilanțul final ar putea fi mult mai mare.
În Siria, o țară care suferă deja de efectele războiului civil, devastarea în urma cutremurului de luni este generalizată. Cel puțin 1.136 de persoane au fost ucise în urma cutremurului, au anunțat agențiile de știri siriene de stat, existând temeri că alte persoane au rămas îngropate sub dărâmături. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de rebeli, iar agențiile umanitare avertizează asupra unei crize umanitare acute care se va resimți probabil luni de zile.
Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că misiunea de căutare și salvare a fost îngreunată de lipsa de echipamente și utilajelor grele. El a spus că stocul de provizii al ONU a fost distribuit și că este nevoie de mai multe medicamente și echipamente medicale, dar mai ales de apă proaspătă sau de unelte pentru a repara rezervoarele de apă deteriorate.
Aproximativ 4 milioane de persoane din nordul Siriei au fost deja strămutate și depind de sprijin umanitar ca urmare a războiului, potrivit lui James Elder, purtător de cuvânt al UNICEF.
„Toată lumea este suprasolicitată în acea parte a lumii… există o treaba enormă de făcut”, a spus el.
„Oamenii au fugit din casele lor, stau într-un frig cumplit, fără acces la apă potabilă. Deci, apa este esențială. De asemenea, pături, alimente, sprijin psihologic. Spitalele din țară sunt copleșite de victimele care caută ajutor, iar unele facilități au fost avariate de cutremur. Și există o îngrijorare deosebită cu privire la răspândirea bolilor, în special în rândul copiilor, care trăiau deja în condiții extrem de dificile. Iarna aceasta a fost deosebit de grea din cauza condițiilor de îngheț și a unei epidemii de holeră”, a spus Elder.
In Turcia și în Siria se desfășoară un efort internațional masiv de salvare pentru a ajunge la victimele prinse între dărâmături, în timp ce supraviețuitorii și-au petrecut prima noapte în condiții de îngheț lângă rămășițele prăbușite a mii de case și clădiri.
Bilanțul morților continuă să crească la mai mult de 24 de ore de la cutremur, în timp ce echipele de căutare navighează pe drumuri blocate și pe infrastructura avariată pentru a ajunge în zona afectată, care a fost zguduită de cel puțin 100 de replici.
În Turcia, cel puțin 2.921 de persoane au murit și câteva mii sunt rănite, a declarat șeful serviciilor de dezastre din țară, Yunus Sezer, într-o conferință de presă luni seară.
Vremea și amploarea dezastrului fac dificilă ajungerea echipelor de ajutorare în zona afectată, a declarat ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, adăugând că elicopterele nu au putut decola luni din cauza vremii nefavorabile. Furtuni puternice de zăpadă au lovit recent părți din Siria și Turcia, potrivit meteorologului Haley Brink de la CNN, iar până miercuri se așteaptă ca temperaturile deja scăzute să coboare cu câteva grade sub zero grade.
Fotografii realizate în orașele afectate de cutremur din sud-estul Turciei arată familii care se înghesuie în jurul focurilor pentru a se încălzi. Unii au căutat adăpost în autobuze, săli de sport, moschei și sub corturi temporare din prelată – structuri suficient de rezistente pentru a rezista la alte replici sau suficient de fragile pentru a nu provoca răni grave în cazul în care se prăbușesc.
Cel puțin 5.606 structuri s-au prăbușit în timpul cutremurului și în orele de după, a declarat agenția turcă pentru dezastre (AFAD). Spitalul de stat Iskenderun din orașul cu același nume s-a numărat printre ele, a declarat Koca, ministrul sănătății.
„Încercăm să salvăm lucrătorii medicali și pacienții de acolo”, a adăugat el. „Aceste tipuri de dezastre pot fi depășite doar prin solidaritate”. Până la sfârșitul zilei de luni, cel puțin 300.000 de pături, 24.712 paturi și 19.722 de corturi fuseseră trimise în zonele afectate de cutremur, a precizat AFAD.
Foto: AP