Peste 41 la suta dintre copiii din Romania sunt afectati de saracie. Suntem pe primul loc din Uniunea Europeana

copil_abandonat1_22573800

Potrivit datelor Eurostat, Romania este pe primul loc din Uniunea Europeana in segmentul copiilor afectati de saracie si excluziune sociala, cu peste 41 la suta. Bulgaria ne urmeaza dar la o diferenta de 6 procente.

„41,5 la suta din copiii din Romania se afla in risc de saracie si excluziune sociala. Tot asa suntem pe primul loc, urmati de Bulgaria cu 35,6 la suta. Tarile cu cei mai putini copii afectati de saracie sunt Slovacia, Cehia, tari foste comuniste care in 1990 au pornit ca si tara noastra impreuna cu Ungaria si Polonia pe acelasi drum al transformarii economiei de la sistemul centralizat si sistemul acela politic bazat pe partidul unic, am trecut la economia de piata. Toate aceste tari au progrese economice si sociale exprimate prin cresterea nivelului de trai”, a declarat pentru Tele M, Ciprian Iftimoaei, director adjunct Directia Judeteana de Statistica Iasi.

De asemenea, 1 din 3 romani este afectat de saracie iar procentul este in crestere. Si la acest capitol, Romania ocupa primul loc la nivelul UE. Momentan, 35,8 la suta din populatie prezinta risc de saracie si excluziune sociala.

Pandemia a afectat mai multe sectoare economice si in ciuda declaratiilor optimiste ale Guvernului, romanii o duc tot mai greu.

„Am sesizat ca aceasta criza sanitara se va transforma si intr-o criza economica si intr-o criza sociala. In anul pandemic 2020, multe firme si-au mai redus din activitate, cele care au activate in zona transportului de persoane, anumite servicii prestate populatiei, turismul a scazut foarte mult anul trecut„, a precizat Ciprian Iftimoaei.

Excluziunea sociala este procedura prin care anumite grupuri sunt discriminate prin institutionalizarea publica, precum sistemul juridic, educatie, servicii de sanatate si bunastare, fie prin institutionalizarile sociale, a societatii si a persoanelor.