Peste 40 de localități din sudul Ucrainei au fost eliberate, anunță Zelenski

Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că peste 40 de localități din sudul Ucrainei au fost eliberate în urma deciziei Rusiei de a se retrage în partea de est a râului Nipru, transmite CNN.

„Astăzi avem vești bune din sud – numărul steagurilor ucrainene care se întorc la locul lor de drept în cadrul operațiunii de apărare în curs de desfășurare a ajuns la ordinul zecilor. Au fost eliberate 41 de localități”, a declarat Zelenski.

Zelensky a mulțumit mai multor unități ale armatei implicate în înaintarea pe teren.

„Tot ceea ce se întâmplă acum a fost obținut în urma unor luni de luptă acerbă. Realizat prin curaj, durere și pierderi. Nu inamicul este cel care pleacă. Sunt ucrainenii care îi alungă pe ocupanți cu costuri mari”, a spus Zelenski.

Acesta a precizat că unitățile de poliție s-au mutat în mai multe așezări din Kherson pentru a începe măsurile de stabilizare, dar eliberarea teritoriului ucrainean este doar primul pas dintr-un proces lung.

„Primul lucru de bază este deminarea. Ocupanții lasă în urmă mii de mine și muniție neexplodată. Am auzit adesea estimări potrivit cărora curățarea Ucrainei de minele rusești va dura zeci de ani. Nu putem aștepta atât de mult timp. Invadatorii minează totul: linii electrice, întreprinderi comerciale, câmpuri, păduri. La apogeul de mine în Ucraina, aveam 300.000 de kilometri pătrați de teritoriu cu pericol de moarte”, a mai spus Zelenski

Președintele ucrainean a precizat că datorită eforturilor geniștilor, „au mai rămas aproximativ 170.000 de kilometri pătrați pentru deminare, în special în locurile cele mai dificile, acolo unde luptele sunt încă în desfășurare, unde inamicul va adăuga mai multe mine înainte de retragerea sa, așa cum se întâmplă acum în Kherson”.

Zelenski a mulțumit celor douăsprezece țări care ajută la deminare. De asemenea, el a făcut aluzie la obiectivele Ucrainei în conflict.

„Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – astfel încât drapelele noastre, steagurile ucrainene, și niciodată vreun tricolor inamic să fluture pe întregul nostru teritoriu, în interiorul graniței noastre recunoscute la nivel internațional”, a spus Zelenski.

Zelenski a mulțumit, de asemenea, Olandei și Statelor Unite pentru noile măsuri de ajutor – aproximativ 100 de milioane de dolari din partea Olandei și un nou pachet de asistență militară din partea SUA. „Mijloace importante de apărare aeriană. Exact ceea ce avem nevoie, ceea ce am cerut”, a declarat el.