Peste 360 localitati din Moldova au probleme mari cu apa. In judetul Iasi, 90 localitati primesc apa cu restrictii

Numărul localităților afectate de secetă a ajuns la 453 (din care 8 orașe Dorohoi, Novaci, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate, dar alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare.
Cele mai afectate județe rămân în regiunea Moldovei și parțial în zona de sud a Munteniei, respectiv: Botoșani -156 localități, Iași – 90 localități, Vrancea – 37 localități, Neamț – 31 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 19 localități, Galați – 15 localități, Dolj 14 localități, Mehedinți -11 localități, Hunedoara și Vaslui – 10 localități, Olt – 8 localități, Argeș – 6 localități, Suceava și Giurgiu – 5 localități.
În prezent, 266 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de secetă, respectiv au fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului).
Cele mai multe localități rămân cele din județele: Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt și Gorj.
Cele mai afectate județele Botoșani -150 localități din care partial și Municipiul Dorohoi, Vaslui – 62 localități, Bacău – 18 localități, Neamț – 12 localități, Suceava – 10 localități, Galați – 5 localități.
Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, în 34 dintre acestea s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar.
Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79.28%, cu un volum de cca 3,439 miliarde metri cubi, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.