Peste 30 de pacienți evaluați în unicul Compartiment de Chirurgie Hepatobiliopancreatică din țară, înființat la Spitalul ”Sf. Maria” Iași

Peste 30 de pacienți evaluați în unicul Compartiment de Chirurgie Hepatobiliopancreatică din țară, înființat la Spitalul ”Sf. Maria” Iași. În noiembrie 2023, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf.Maria” din Iași a devenit primul centru din țară care a înființat un compartiment de Chirurgie Hepatobiliopancreatică (HBP).

Peste 30 de pacienți evaluați în unicul Compartiment de Chirurgie Hepatobiliopancreatică din țară, înființat la Spitalul ”Sf. Maria” Iași

Pâna în prezent, în  compartimentul HBP, au fost evaluați în regim de consultații în ambulatoriu, internare de zi și internare continuă peste 30 de pacienți. Dintre aceștia, 16 au beneficiat de internare continuă, iar 7 au fost evaluați în regim de spitalizare de zi.

”Această inițiativă a reprezentat un pas important în evoluția sistemului medical din România, oferind posibilitatea de tratament și îngrijire specializată pacienților pediatrici cu afecțiuni hepatobiliopancreatice. Compartimentul de Chirurgie HBP își desfașoară activitatea într-o echipă multidsciplinară, care include chirurg hepatobiliopancreatic, medic anestezist , medic pediatru hepatolog , gastroenterolog, oncolog, radiolog, anatomopatolog și asistente medicale dedicate. Această abordare colaborativă permite o gestionare integrată a pacienților pediatrici, asigurându-le o îngrijire completă și personalizată.”, a afirmat Alina Belu, managerul Spitalului.

CITESTE SI: 178 posturi vor fi scoase la concurs de Spitalul de Copii Sf. Maria Iasi

Compartimentul este prevăzut cu 3 paturi. Pacienții au acces la investigații și tratament de înalta specializare, beneficiiind de intervenții minim invazive de tip colecistectomie si splenectomie laparoscopica , intervenții chirurgicale deschise pentru malformație de cale biliară.

”Au fost două cazuri de pancreatită acută moderată, patologie recunoscută ca având mortalitate si morbiditate ridicată, care au beneficiat de tratament conservator în echipă, chirurg HBP, gastroenterolog pediatru, imagist pediatru și specilist de terapie intensivă. Se află în monitorizare în vederea intervenției chirurgicale 2 paciente cu colecistită acută la care tratamentul medical în cadrul secției de Gastroenterologie pediatrică a permis temporizarea intervenției chirurgicale, de asemenea este în curs de completare a investigațiilor un caz complex de malformație vasculară congenitală cu șunt portosistemic și pubertate precoce pentru a cărui rezolvare chirurgicală vom avea în cadrul echipei medic HBP din cadrul Insitutului Clinic Fundeni. În colaborare cu colegii hepatologi pediatri avem un protocol de biopsiere hepatică a tuturor pacienților cu hepatopatii de etiologie neprecizată. În colaborare cu serviciul de Oncologie pediatrică asigurăm biopsia hepatică și tratamentul chirurgical al leziunilor tumorale hepatice.”, a completat Alina Belu, managerul unității medicale ieșene.

Inițiativa de înființare a Compartimentului de Chirurgie HBP la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf.Maria” Iași reprezintă un exemplu de excelență în sistemul medical românesc, oferind soluții moderne și specializate pentru pacienții cu afecțiuni complexe hepatobiliopancreatice. Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *