Peste 30 de ieșeni au ajuns la spital, după ce au fost mușcați de căpușe

spitalu de boli infectioase sf parasche

De la debutul sezonului cald, 35 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase pentru evaluare și tratament, după ce au fost mușcate de căpușe. Important este faptul că doar o mică parte din oamenii care sunt mușcați de căpușe ajung să fie infectați cu Borrelia și dezvoltă boala Lyme pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare ale sprirochetei.

Din păcate, sezonul cald vine la pachet și cu riscuri. Mușcătura de căpușă e principala problema cu care se confruntă cei care ies în aer liber la plimbare, cu precădere mare în zonele împădurite sau la marginea pădurilor, în locurile cu vegetație densă și înaltă unde se creează umiditate. De la începutul lunii mai și până acum, 35 de persoane au ajuns la spital, după ce au fost mușcate de căpușe.

„De la începutul sezonului călduros, un număr de peste 35 de persoane s-au adresat triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, prezentând o mușcătură de căpușă. Ce facem în această situație? În primul rând, nu intrăm în panică și ne adresăm celei mai apropiate unități sanitare. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să reținem următoarele aspecte: numai o mică parte din oamenii mușcați de căpușe ajung să fie infectați cu Borrelia și dezvoltă boala Lyme, pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare de sprirochetei”, a transmis Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Din păcate, sunt situații în care consecințele mușcăturii pot ridica suspiciunea contactării bolii Lyme. Acest diagnostic poate fi confirmat doar după analize specifice și doar de medicul specialist.

„Este foarte important să îndepărtați căpușa cât mai repede. Se consideră că agenții patogeni pe care îi poate transmite o căpușă, pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele timp de 36-48 de ore. Pentru îndepărtarea căpușelor este total contraindicată folosirea metodelor tradiționale, precum aplicarea de căldură, ceară, ulei, acetonă, vaselină. De asemenea orice agresiune asupra căpușei o poate determina să își diverse conținutul stomacal și totodată virusuri și bacterii ce trebuie evitate cu orice preț.” a mai declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

In general boala Lyme se vindecă cu antibioterapie, mai ales dacă pacienții se prezintă într-un stadiu precoce. Boala Lyme are un tablou clinic extrem de polimorf, fapt pentru care este cunoscută sub numele de “boala cu 100 de fețe”.