Peste 3.000 de medicamente importante au dispărut din farmacii

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru s-a implicat într-o campanie prin care se cere ca românii să poată beneficia de medicamente ieftine, așa cum este în toate statele civilizate ale lumii. Într-o postare pe o rețea de socializare medicul Tudor Ciuhodaru a menționat următoarele aspecte:

„Vreau ca toți românii să beneficieze de medicamente ieftine. Acum susțin un nou demers la Food and Drug Administration (FDA) unde căutăm noi soluții la lipsa de medicamente.

În calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a Parlamentului European am prezentat conducerii FDA -Julie Tierney, Chief of Staff și Hilary Marston, Chief Medical Officer care sunt cele 5 obiective prioritare pentru mine, pe care le-am depus deja în parlament sperând într-o abordare unitară a crizei de medicamente.

Am fost invitat la Washington la FDA pentru dezbateri privind lipsa de medicamente. Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente generice (ce includ medicamente esențiale și care salvează vieți, la fel ca multe medicamente oncologice) au dispărut deja din farmacii. E nevoie de soluții de urgență pentru ca viața pacienților să fie protejată.

Cele cinci obiective reprezintă o veritabilă revoluție în politicile de sănătate ce le asigură românilor medicamente ieftine.Concret, toți românii vor beneficia de acces permanent la medicamente ieftine asigurate prin:

  1. stabilirea unor standarde europene de calitate în sănătate;
  2. inclusiv de stabilire a unei liste de medicamente esențiale la nivel european:
  3. reducerea/eliminarea taxelor pentru medicamentele generice;
  4. o strategie unitară de producție de medicamente la nivel european. (!!!)- bazată și pe resuscitarea unor capacități de cercetare și producție deja existente la nivel european. Institutul Cantacuzino trebuie să devină un brand de țară susținut la nivel european și am cerut din nou azi acest lucru Comisarului European pentru Sănătate Kyriakides.
  5. asigurarea unei farmacii europene ,,de urgență” (producătorii vor avea obligația de a avea o rezervă strategică de medicamente de minim 10% din vânzările anuale, disponibilă la același preț, pentru a putea acoperi solicitările crescute din anumite perioade sau dificultățile de producție.

Sănătatea se susține cu măsuri concrete.

Sper să susțineți și acest demers.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *